31.10.2015

Aika paljon kaikkee


Mä meinaan oikeasti pamahtaa, kun olisi niin paljon kerrottavaa eikä aikaa juuri ollenkaan. Koko Ranska nyt taas tietysti, ja Ranskan tuliaiset (no okei, muistikirjoja, älkää sanoko sanaakaan!), ihan hirveästi raportoimattomia kulttuuririentoja (varaa liput Billy Elliottiin ennen kuin se päättyy!), uusia kirjoja, uusia lehtiä (voi miten makeita numeroita nyt on ulkona, Louise Bourgeois-fanit marssivat nyt heti ostamaan Ranskan Elle Decorationin numeron 240, Novembre 2015 tai kliksuttelevat itsensä tänne), miten perhevastuut jakautuvat eli asiaa naisista ja miehistä, uutta taidetta kotona, Creative Hanko-tempauksia (jos olet maanantaina Hangossa, niin tule klo 13-18 välillä pyörähtämään Hangonkylänsatamassa, en voi kertoa enempää!), mielenkiintoinen (NOT approved by Herra Kamera) teoriani rahasta, kirjeeni Jarelle ja VilleGallelle, Hangon Elokuvajuhlan antia (kuusi leffaa nyt takana, muutamat vielä edessä, on muuten jo jasso varsin puuduksissa tässä vaiheessa!), mitä tapahtuu kun suomenkielinen lapsi käy ruotsinkielistä koulua, miten elokuva Arvottomat vaikutti käsitykseeni elämästä ja miten tässä kappaleessa sanotaankin niin hyvin että "ei tärkeää se ole mä miksi lähden, on tärkeää vain se mä miksen jää", muinainen matkani yksin kolmen pienen kanssa Bretagneen, josta tunnen pakottavaa tarvetta keskustella kanssanne, Herra Kameran uuupeat uudet kengät, Beat Hotel ja muut asiat, joista olen viime aikoina kiehtoontunut, mielenkiintoinen teoriani ihmeistä (elämäni on NIIN ihmeellistä), boeuf bourguignon ja fariinisokerissa kieritellyt salottisipulit, kaikki teidän kuukauden päivät sitten esittämänne toivepostausaiheet, mitä postikorttitempaus kertoi minulle blogimme lukijoista, ihana lakana-aiheinen yhteistyöjuttu, huimat kotikuvaukset meillä ihan pian, synnynnäisestä matkanjohtajaominaisuudesta ja sen rasittavuudesta (tunnustan kaiken), yhdestä taiteilijatalosta, joka on myynnissä Hangossa (mikseivät kaikki maailman ihmiset asu Hangossa??), olenko mä kertonut, että puhun aika hyvin myös espanjaa?...

Haistatteko savua? Se nousee korvistani.

Puuh, palaan, jaksattehan odottaa, että tuuli vähän tyyntyy?

Muistakaa Creative Hangon seuraava etätyöpäivä, tai "yhdessä tekemisen työpäivä" perjantaina 6.11.!!

Kuvituksena kaksiosaisen ranskalaisen sarjakuvan "Lulu femme nue" kannet. Näin juuri leffafestareilla sarjakuvasta tehdyn samannimisen elokuvan, ja ...kyllä, pidin siitä. Tulikin jotenkin mieleeni vielä Kati Outinen ja kuinka käsittämättömän taitava näyttelijä hän onkaan ja... ei, nyt lopetan. Kuulemiin ihan pian!

29.10.2015

Du får inte gå

Kyllä, kyllä, kyllä, olemme laskeutuneet, kotiutuneet, asettuneet ja maadoittuneet. Samalla hetkellä kun lentokone laskeutui tiistai-iltana rapeanviileään Helsinkiin, huuhtaisi arki valtavalla aallolla ylitsemme, työt ja tehtävät paukkuivat kuin purjeet vasten unelmista unisia kasvojamme ja syöksyimme viileää valoa hohkaavista näytöistämme sisään ilmestyäksemme välillä pinnalle vain haukkaamaan happea seuraavaa sukellusta varten.

Kaiken tämän kotiinpaluukaaoksen keskellä tapahtui pieni ihme. Asetuin Paku-Villen kanssa Grönanin nurkkaan eilen illalla, hiukan itseäni liioista lupauksista mielessäni ruoskien, väsyneenä ja painoa harteilla. Ja yhtäkkiä lensin taas. En osannut odottaa mitään, siksikö kyyneleet? Että juuri kauhottuani jääkaappikylmää makaronia suoraan kattilasta suuhuni ja sännättyäni pari minuuttia myöhässä pitkin keltaisten lehtien täplittämää Bulevardia kotikadun kapakkaan huomasin olevani onnellinen juuri siinä, rokkitaulujen alla, kauhtuneessa looshissa, kaiken jälkeen?

Åbo Svenska Teaternin Jaqcues Brel-ilta "Kanske kärlek är allt" oli hieno. Hieno, koskettava, hauska ja hauraskin. Kosketinsoittaja, basso, haitari ja kapeakravattinen mies. Dick Holmström ei vain laulanut, vaan eli. Ja me mukana. Siinä me siis istuimme, Paku-Ville ja minä, viinilasejamme puristellen, nyyhkien, paukuttaen käsiämme korkealla päidemme päällä kappaleiden jälkeen.

Ah, se oli ihana ilta se. Kiitos Grönan. Lue lisää Brel-kiertueesta täältä ja tarkista mahtuisiko jokin viimeisistä keikoista kalenteriisi. Suosittelen.

Huomenna alkavat Hangon Leffafestarit, vuoden lempitapahtumiani, enkä ole ehtinyt tehdä teille tärppejäkään. Älkää niitä jääkö odottelemaan, vaan hypätkää junaan ja viettäkää viikonloppu Hangossa. Miksipä ei?

Kuva, joka saa luvan yrittää kuvittaa tunteideni runsautta, on yhdeltä toiselta maagiselta illalta, muistatko?

20.10.2015

Hulluna Hankoon
Lähdön hetkellä iskee joskus haikeus. Kuka hullu nyt kotoaan minnekään lähtee! Onneksi lopulta matkaa edeltävänä iltana, kaiken auringon, lämmön ja purppuran jälkeen satelee hiljakseen, on sysipimeää ja kylmä. Helpottaa vähän.

Kuvat ovat viikonlopun Bellevuen rannan vaellukselta.

Niin paljon olisi kirjoittamatta teille, kertomatta, silti jätän koneen tällä kertaa kotiin. Matkan aikana tehtävä työkään ei vaadi läppäriä. Saan tehdä jotain, mistä todella paljon pidän: saan ostaa kirjoja.

Blogi siis huokaisee hetken, kunnes palajan, ja sitten jatketaan.

Pieniä ruutuja matkastamme ilmestyy Instagramin puolelle, ja Facebookiinkin saatan suikkaista jotakin.

19.10.2015

Dots dots dots
Dotsilaisissa on paitsi blogimme lukijoita, myös ennustajaeukkoja. Seuraavan kerran kun saan Dotseilta paketin, voin saman tien vissiin kirjautua varaamaan lentolippuja. Viimeksi he lähettivät pussillisen matkakokoisia purnukooita ja ruusuntuoksua ja PAM! päädyin Etelä-Ranskaan. Nyt he lähettivät matkalaukun osoitetaskun ja PAM! huomenna mennään taas. Oikeastaan kyllä korut olivat minulle ja osoitetasku Herra Kameralle, joka oli aivan tohkeissaan paketistaan. Niin tohkeissaan että:

Muistatteko mitä kirjoitin matkustustapahaaveistani? "Kiiltävästä, kevyesti pakatusta matkalaukusta" ja sen sellaisesta? Herra Kamera toikkaroi blogilahjastaan huumantuneena perjantaina keikoiltaan kotiin kainalossaan kaksi alumiininväristä, tyylikästä lentolaukkua. Minulla on takki, minulla on matkalaukku, minulla on osoitekirja. Olen kuin mikäkin naispuolinen Little Lord Fauntleroy!

Kiitos Dotsin enkelit, teillä on ihana ilahduttamisen taito <3

Lue lisää: What do I really, really really want -harjoitus.

16.10.2015

Suudelmin suljetut kirjeet

Kirjoittelin yhtenä päivänä muutamia postikortteja. Vanhasta osoitekirjastani varisi irronneita, kellastuneita sivuja kuin takapihan vaahterasta lehtiä, ja monen ihmisen kohdalla oli jo useampi yliviivattu osoite monien muuttojen seurauksena. Suttuisia rimpsuja elämäntarinaa, yhteenmuuttoja ja eroja. Ja paljon nuolia. Sukunimi muuttunut, katso M. Ja yhdellä nimensä perässä poikaystävä 1, poikaystävä 2 ja poikaystävä 3.

Paikoin kokonaisia ihmisiä oli pyyhitty yli, haparoivin viivoin, joiden muste oli levinnyt. Postikortitkaan eivät heitä enää tavoita.

Puhuimme samaan aikaan toiveista ja tarpeista ja sanoin (leikilläni, sillä tokihan tarvitsisin esimerkiksi takan, apurahan ja laserkatseen) Herra Kameralle, että ainoa mitä minulta puuttuu, on uusi osoitekirja.

Ja ilmeisesti juuri sillä hetkellä Mrs Jones on kiitänyt tukka tötteröllä ympäri Krunikkaa, piipahtanut Kruunukirppuun & Olkkariin (kirppis & sisustusliike) ja nostanut käteensä pienen toffeenvärisen osoitekirjan. Ajatellut minua, takuulla hymyillyt vähän hullutuksilleni, pistänyt kirjasen postiin. Sillä kahden päivän kulttua ääneen lausutusta toiveestani osoitekirja odotti minua muun postin (laskuja, aina vain laskuja) alla keittiön pöydällä.

Vaikka käyntikortin kokoinen kirjanen on vanha, se on tyhjä. Sen ohuen ohuet, kyyhkynharmaat, kultareunaiset sivut ovat kääntelemättömät. Sisäkannet ovat marmorikuvioidut, osoiterivien fonttikin niin täydellistä, että itkettää. Joku kruununhakalaismummo sen on omistanut, ehkä hän ei ollut kirjeitä kirjoittelevaa sorttia, en tiedä. Mutta minä olen. En enää kruununhakalainen enkä vielä mummo, mutta kirjoittelevaa sorttia.

Siksi minulle tuli mieleen idea, hyvä tai huono, en ole varma: koska pidän teistä ihan älyttömän paljon, ja olen teille kiitollisempi olemassa olostanne kuin arvaattekaan, haluaisin lähettää teille muutamia postikortteja Ranskasta. Matkakuulumisia, sillä lailla vintagesti, pahvinpalalle, ohutkärkisellä mustalla tussilla kirjoitettuna.

Toimita siis postiosoitteesi minulle (sähköpostiosoite sivun laidassa. Kyllä, sen voi lukea "Hang on, Anna" tai "Hangon Anna"...), ja minä lähetän kymmenelle ensimmäiselle laventelintuoksuisen tervehdyksen Rivieralta. En tiedä uskaltaako kukaan nykyään lähetellä kotiosoitettaan, mistä minustakaan tietää, mutta jos... niin...


Though we've got to say goodbye for the summer

Darling, I promise you this
I'll send you all my love everyday in a letter
Sealed with a kiss

***

EDIT klo 13: Kiitos kiitos kiitos kiitos kiitos AIVAN IHANISTA viesteistä! Postikortteja lähtee matkaan nyt useita, useita kymmeniä, en vain voi jättää teitä kullanmuruja korteitta, kymmenen ei riittänyt alkuunkaan. Mutta koska johonkin on se raja vedettävä ihan taloudellisten realiteettienkin takia, niin joudun ilmoittamaan, että "Kortti Ranskasta"-kampanja on tällä hetkellä täynnä. Mahtavaa, että niin monen mielestä tämä idea on enemmän hyvä kuin huono, pelkäsin etten saa yhtään osoitetta. Toisin kävi! Pusu.

***


Tiesitkö? Mrs Jones Lifestyle Shop on avoinna emoaluksen eli Espoon Haukilahden puodin lisäksi nyt myös muutaman kuukauden Helsingissä, Aleksanterinkadun päässä. Kesäkaupasta Hangossa haaveillaan ensi kesäksikin, viime kesä oli iloinen menestys!

15.10.2015

Like a fairytale


Lähdemme ensi viikolla taas Etelä-Ranskaan. En voisi olla asiasta onnellisempi, eikä ajoitus voisi olla sopivampi. Olemme olleet nyt samoissa maisemissa ihanan joulunajan, keväisen, kukkasia pullistelevan viikon huhtikuussa ja nyt näemme leudon lokakuun lopun, siis syksyn. Syysloma Rivieralla. Olemme onnekkaita kuin mitkäkin muuminroikaleet.

Hurjat vesimassat vyöryivät meillekin niin tutuille kujille vain pari viikkoa sitten, kun järisyttävien kaatosateiden syöksemät tulvat iskivät rannikkokaupunkeihin. Katsoin jokaista uutiskuvaa pitkään, klikkasin videot auki, vaikken olisi tahtonut ja hengittelin vaivalloisesti. Laitoin pari sähköpostia, kaikki hyvin. En tiedä miten elämä siellä on asettunut uomiinsa suurienkin menetysten jälkeen, kohta sen näemme. Meidän talomme (meidänpä hyvinkin... siis ystäviemme talo) kukkuloilla säästyi vahingoilta, vesi valui alas Cannesiin.

Niin, Cannesin rinteille, Mougins-nimiseen kylään, huvilaan jonka portin pielessä lukee Villa Le Menestrel, sinne me taas raahamme nyssykkämme ja pussukkamme. Haaveilen aina tyylikkäästä matkustamisesta, puuteriselta parfyymiltä tuoksuvasta silkkipuserosta, pehmeistä mokkasiineista, päiväpeiton kokoisista kashmirhuiveista ja kiiltävästä, kevyesti pakatusta matkalaukusta, mutta jostain syystä tupsahdan milloin minnekin kuin tarujen noita luudallaan, mustissani, kuumissani, kantamuksineni. Mutta sitten olen siellä, solahdan kaftaaniin, potkaisen kengät jaloistani ja laulelen Herra Kameran kiusaksi jokaiselta parvekkeelta pienen ilolaulun.

Meillä on viikko aikaa ahnehtia taas taiteilijakoteja, taidenäyttelyitä, museoita ja taiteenlajeista rakkainta: keittotaitoa, art de cuisine. Kuvavihjeen kalapöytä oli ravintolasta Astoux & Brun, sinne ainakin heti ensimmäisenä iltana, se oli lastenkin toive (kuulemma parhaat simpukat à la crème). Ja siitä sitten... niin, saa nähdä noudattammeko Le Capitainen neuvoja vai mistä lie löydämme itsemme. Sen ainakin tiedän, että juttuja seuraa, te poloiset matkakuvien anonyymit uhrit. Tunnen itseni ihan joksikin ärsyttäväksi serkuksi diaprojektorin vallankahvassa. Onneksi on edes lukijamme Terhi M., joka on väittänyt matkatarinoistamme nauttivansa ja niitä kaipaavansa!

You hear people saying, "Oh I'm so tired, I've had enough of Cannes." How can you have enough of Cannes? It's just the best place to be, like a fairytale. 
Marjane Satrapi

Mutta ensi viikkoon on vielä aikaa. Pysykää kanavalla.

Lue lisää: Juttuja näistä maisemista edellisiltä reissuilta löytyy roppakaupalla tägin "Villa Le Menestrel" alta. Ja hei, joulu 2015 on kuulemma vielä vapaana jollekin ihanalle perheelle tai vaikka koko suvulle, kaikkine herkkuineen, luistinratoineen, joululauluineen ja silti ulkona nautittavine aurinkoisine lounaineen! Ah!

Kanske kärlek är allt

Ja mä kun luulin, että saan syksyn tullen poltella kynttilöitä ja lojua hiljaa vällyjen alla kirjojeni kanssa pimeyden turvin. Vaan ei. Aurinko paistaa loilottaa, ruusut puskevat uutta nuppua ruukuistaan rappusilla, ja joka illalle olisi rientoa riennon perään niin että kalenterini sivut ovat kuin jonkun hullun tiedemiehen kvanttifyysisiä laskelmia. Miten ehtiä kaikkialle?

No mutta tämän laitoin kalenteriini punaisella ja ympyröin vihreällä. Ja piirsin pienen punaviinilasin merkintäni viereen. Sopivasti juuri kun olen palannut Ranskasta ja saatan olla hiipivän matkanjälkeisen alakulon tai kaihon vallassa, kotikadun kapakassa on Jacques Brel-ilta. Elämälle kiitos. Kanske kärlek är allt. Quand on a que l'amour...

Pub Grönan, Bulevardi, Hanko
Keskiviikkona 28.10. klo 19:30
Kanske kärlek är allt - Dick Holmström sjunger Jacques Brel
Åbo Svenska Teater
Liput 15 €/ 10 € ovelta

Muista myös: Upea valokuvanäyttely Hangon kaupungintalon galleriassa: Kevin Frayer, Dar Yasin & Fabio Cito 30.10.2015 saakka. Esittely edellisen näyttelupaikan Zebran sivuilta.

13.10.2015

Lempipäiväni tiistai, joka viikko sama juttu

Arvatkaapa missä istun viikon kuluttua tiistaina tähän aikaan, siis jos maailma on mallillaan?

Behind the scenes: Me ollaan?Vuoden lempitapahtumani, Hangon Elokuvajuhlat lähestyy. Teen vielä tuttuun tapaan Kirjatoukan Tärpit kunhan kerkiän, mutta sitä ennen kurkistetaan yhden festarielokuvan elokuvajulistekuvausten kihisevien kulissien taakse.

Hankoniemen lukion elokuvakurssilaiset, vuosikurssi II, ovat ohjaaja Ilkka Raution kanssa tehneet vartin mittaisen lyhytelokuvan nuoriin kohdistuvista ennakkokäsityksistä. Mitä löytyykään - vai löytyykö mitään - kaikkien oletusten takaa, kun pari diivaa, nörtit, urheiluhullut ja muut stereotypiat puretaan huumorin ja hellyyden kautta osiin...

Okei, hellyyden keksin itse, sillä niin hellyyttäviä he ovat. Nuo untuvikot, tosissaan, keskittyneinä ja omistautuneina tehtävälleen. Voi kunpa maailma olisi heille aina hyvä ja kaunis.

Elokuva "Me ollaan?"
Perjantaina 30.10 klo 17:15, esityspaikka Kino Olympia
Valmistumisvuosi: 2015
Kesto: n. 15 min.
Ikäraja: S
Kieli: Suomi


P.S. Meidän on toi, jonka pitää seistä cokis-korin päällä. Me ollaan tämmöinen pienten perhe <3

Lue lisää: Viime vuonna oltiin tunnekuohun vallassa. Lisää elokuvajuhla-juttuja löydät kirjoittamalla ovelana hakukenttään sanan "Elokuvajuhlat".

12.10.2015

Pitkä sunnuntai padan kahvoissaOn kylmä, vanhan kivitalon asukki tuntee, vaikkei näkisi, kuinka asteet ropisevat puutarhan perukoilla, minttupensas huurtuu hopeaiseksi ja rottinkituoli pihapuun alla narahtaa haluavansa jo vintille.

On kaivettu pata taas esiin ja kallistuttu punaviiniin päin. Niin se vain menee, vaikka koittaisi kuinka roikkua elokuussa, elossa, kuussa. Sunnuntaina tosin oli tuulettomalla Bellevuen rannalla niin lämmintä, että ihmiset purskahtivat nauruun, keinujen kettingit kikattivat ja paras vaihtoehto olisi ilman muuta ollut piknik aaltojen rajassa.

Silti, pitkään haudutettua lammasta:

Sulata lampaanpaisti ajoissa. Sulattamiseen kannattaa varata pari päivää.

Laita paistopussiin paisti, reippaasti oliiviöljyä, sitruunanmehua, valkosipulin kynsiä (veitsen lavalla rikottuja, ei tarvitse kuoria), kuivattuja yrttejä, mustapippureita, karkeaa suolaa ja makeaa, ikääntynyttä balsamicoa. Anna maustua yön yli.

Jos meinaat nauttia lammasta myöhäiseksi lounaaksi, kuten me, sinun on pompattava kylmillä puulattioilla odottaviin villasukkiin hyvissä ajoin ennen kello kahdeksaa aamulla, kiedottava aamutakin vyö tiukalle ja lisättävä kaulaan villahuivi.

Valkoiseksi kalkittu ikivanha paja on hiljainen, kaikki nukkuvat vielä, kun nostat lampaan lämpenemään. Sytytä kynttilät (kaksi pöydällä, yksi nojatuolien välisellä pöydällä, yksi ikkunalla, yksi lyhdyssä apupöydän kulmalla), keitä mustaa kahvia. Varo, ettei maito kuohu yli. Ripottele kanelia kahvikuppiin, onhan sunnuntai.

Nosta lammas pussista, leiskauta kaasuhellan suurin liekki päälle. Laita paisti valurautapannulle, kuplivaan voihin ruskistumaan. Pilko suuren padan pohjalle sipuleita ja valkosipuleita, taita sisään nostamastasi rosmariiniruukusta viimeiset oksat. Nosta paahdettu liha sipuleiden päälle ja lisää vielä kuumaa lihalientä ja punaviiniä. Nyt uuniin koko potta, ja siellä pysyy, ainakin kuusi tuntia, miedolla lämmöllä.

Perhe herää, alkaa höpinä ja häärinä. Valahda sohvalle selvittämään mikä se Olimme ihan suunniltamme -kirjan yllätyskäänne oikein on. On vain kovin vaikeaa oikein tujakasti yllättyä, jos tietää yllättyvänsä, mutta ei se kirjaa huonoksi tee. Antaudu miehesi kävelykutsulle, vaikka oikeasti jäisit mielummin villahuopien alle jatkamaan lukemista.

Kello putoaa iltapäivän puoleen, kodissa tuoksuu ja uuni lämmittää. On ihanaa tulla sisään, potkaista kengät jalasta, jutella lampaalle ja aloittaa lisäkkeiden valmistus.

Munakoisot viipaloidaan siivuiksi pitkittäin, itketetään sormisuolalla ja paiskataan kuivalle pannulle kuin rukkaset. Pinta saa paahtamisesta tummia kohtia, niin pitääkin. Öljykastikkeeseen tulee jeeraa, minttua, chiliä, paahdettua paprikaa ja mitä käteen nyt sattuu sotkuisesta maustelaatikosta sattumaan. Munakoisolätkät ladotaan uunivuokaan kylki kyljessä ja valellaan kastikkeella, ne matkaavat nyt uuniin puoliseksi tunniksi.

Jogurttikastikkeen valmistaa mies: Paksuun turkkilaiseen jogurttiin (lupaa minulle, ettet ikinä ostaa mitään, missä lukee "light") veivataan joukkoon tahinia, sitruunankuorta, hunajaa ja suolaa. Notkistetaan oliiviöljyllä, jos tarpeen. Pilkutetaan mustapippurilla.

Lapsia tömisee keittiöön ulko-ovesta ja yläkerrasta, kattakaa pöytä, hei kakarat!

Pata on nostettu jo munakoisojen tieltä vetäytymään, ja hetkeä ennen syömistä paahdetaan vielä pinjansiemeniä.

Kaikki pöytään, älkää tönikö, nostakaa lautasta, ottakaa kastiketta, siinä se kaikki maku on. Eikö olekin mureaa Eikö olekin mureaa!

Se ken jaksaa, polkaisee vielä iltapyöräilylle. Syystalvella, auringonlaskun aikaan näkee Itäsataman, joka kerrankin nukkuu.

Resepti noudattaa melko tarkkaan Anna-lehden 24.9. kokonaisuutta, lisukkeineen. Taina Salovaara, olet inspiroinut minua niin monesti, saanko suudella kättäsi?

11.10.2015

Pari paikkaa Helsingissä, Soil Wine Room ja Liberty or Death


Taas muutama Helsingin helmi teille, ystävät! Ensimmäinen on uusi tuttavuus, jonne ikävöin jo takaisin, ja toinen on vanha tuttu, jossa olen käynyt useammin kuin minulla on aikomustakaan teille myöntää.

Soil Wine Room löytyy Fredalta, ja on pieni kuin nappi, mutta siksikin juuri viihtyisä. Täräytimme tänne gaalaa (The Gaalaa, sanokaa kun alkaa kyllästyttää :)) seuraavana iltana, kun oikeastaan olisi tehnyt vain mieli jäädä hotellille huilaamaan, mutta kun kuitenkin rinnassa kaihersi sellainen kiire taas elää, ettei mitään vain jäisi koskaan kokematta. Tai syömättä. Me sukelsimme siis syysviileään iltaan, mustaakin mustemmille kaduille, ilman pöytävarausta (me emme ole suunnitelmallisia ihmisiä, emme ollenkaan). Keltaisia lehtiä kengänpohjissa harpoimme lehmustentuoksuisia reittejä kohti Punavuorta. Pari paikkaa oli varalla korvan takana, Soil oli ykköstoiveena, ja niin vain siellä oli korkea kahden hengen pöytä ja kaksi kiikkerää jakkaraa, ihan meitä varten.

Olimme päivällä jo telmineet Putte'sin pizzojen kimpussa, joten tapastelu sopi ja riitti vallan mainiosti. Gazpachoa ei ihan heti mieltäisi dagen efter-ruoaksi, mutta voi miten se kaikki raikkaus sai ihmisen taas tuntemaan olonsa kunnolliseksi! Rinnalla oli friteerattuja miniminikatkarapuja, hupaisaa. Lisäksi söimme paria sorttia erilaisia leipäsiä, sekä Pimientos de Padron - vihreitä, öljyisiä, paistettuja paprikoita, joista jotkut aiheutavat syöjälleen tulisen yllätyksen, ja siksi niiden rouskuttamien on niin jännittävää ja koukuttavaa. Tuli mieleen eräskin Madridin reissu, yksi elämäni hauskimmista, ja hirveä hinku tulla Soiliin joskus H:n & T:n kanssa. Silloin kyllä syödään myös musteensinisintä kinkkua mitä keittiöstä löytyy! Ja viinithän tässä raflassa hanskataan tietysti kympillä, oman maahantuonnin myötä.

Jälkiruoan nautimme Erottajalla Liberty or Deathissa. Rrrrakastan katsella cocktailien kokoamista, en ole tosin varma nauttivatko kundit tiskin toisella puolen kysymyksistäni yhtä lailla. Baarissa soi mahtava musiikki, valoa on ihanan niukasti ja juomat kaupungin parhaat. Raaka-aineista ei tingitä, se näkyy hinnoissa, mutta se myös maistuu. Viimeksi muuten tein täällä jännittävän löydön: en osannutkaan arvata, että Hollannin kummitädiltä saamamme savipullollinen kirkasta ja napakkaa Geneveriä nauttii niin suurta kulttisuosiota baarimikkojen keskuudessa. Nyt tiedän. Ja meillä on sitä pölyinen tonkallinen tuolla ruokakomerossa!