28.5.2016

Raparperi-inkivääripiirakka

Leivoin. Kaikki tuossa sanassa sotii periaatteitani vastaan, mutta kun sain maistaa alkuviikon pyöräretkellä meren rannalla piknikkorista kaivettua unelmaista raparperipiirakkaa, oli pakko taipua. Jos halusin, ja totta vieköön halusin, herkkua lisää, oli kohdattava taikinanpelko ja ryhdyttävä hommiin.

Reseptin pyöräretkikumppanini Tia oli saanut omalta ystävältään, jolta se tosin lähti liikkellee kanelisena omenapiirakkana. Herrasväki on hyvä ja soveltaa vapaasti päällisten kanssa.

Raparperi-inkivääripiirakka, joka Kirjatoukan käsissä muuttui myös muffinsseiksi

(Tein pohjaa kaksinkertaisen annoksen, ja pohjataikinasta yhden piirakan ja 8 muffinssia. Tässä "yksinkertainen" ohje.)

1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 dl sokeria (minulla oli tummaa ruokosokeria)
1 tl soodaa
1,5 dl piimää
1,5 dl sulatettua voita

Ensin kuivat aineet yhdistetään, ja sitten jauko-sokeriseokseen lisätään yhteen hämmennetyt piimä ja voisula. Sekoitetaan oikein hyvin ja kaadetaan pehmeä, melkein vellimäinen taikina voidellun tai leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle. Tasoittele tarvittaessa lusikalla. (Ylimääräisestä taikinasta voi jatkaa muffinsseihin.)

Piirakan päälle kuomotaan pieni kulhollinen pilkottua raparperia, jota on ensin pehmitelty ja mehusteltu sokerilusikallisen kanssa tovi, ja samassa sokeriliemessä raparpereihin yhtyy erinomaiseksi makukomboksi inkiväärisilppu, semmoinen pikkusormen kokoinen pala. Ylimääräiset nesteet kaadoin lopuksi toiseen kulhoon talteen, sillä voi valella valmista piirakkaa uunistaoton jälkeen, jos lisäkosteutta kaipaa. 


Vielä ennen uunivaihetta koko komeuden ylle voi ripsiä fariinisokeria.

Uunissa piirakka viihtyi ehkä n. 20 min, joka tapauksessa mielummin ala- kuin yläkanttiin. Piirakka on parhaimmillaan tosi pehmoisena.


Piirakan kanssa voi nauttia tuttuun tapaan vaniljajäätelöä tai -kastiketta ja muffinsseille taikoa ties miten hienoja kuorrutuksia. Mutta se menee jo minun taitojeni tuolle puolen, olin jo aivan hengästynyt saavutuksestani tällä leipomisrintamalla ja tarvitsin pitkän pätkän pötköllään oloa silkasta säikähdyksestä.

Enjoy!

9 kommenttia:

  1. Tässä on nyt hyvä ajoitus. Saimme nipun raparpereja tuliaisina Etelä-Pohjanmaalta pojan mukana.Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Mulla melko samanmoinen resepti, mutta rasvaa lurautan vain puoli desiä kasvisöljynä ja perunajauhot korvaan kauraryyneillä- hyvää on ja kevyempää, mutta maistuu kyllä syntiseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauraryynejä voisikin kokeilla, mutta voista en luovu! :)

      Poista
  3. Mulla taitaa olla ton piirakan luxus ja maxi size ohje,aikoinaan aamu tv:n Kati Napan ohje.Huipusti enemmän jauhoja,muutoin kaikki muut ja vaniljasokeri ja muna.Ennen piimän lisäämistä otetaan taikinaa sivuun ja se ripotellaan täytteen päälle ennen uunia.Tämä siis isolle uunipellille.Ja voi Kirjis,jos tuo kuiva kaakku oli taivaallista niin kokeile täytteellä! Alkuperäisessä ohjeessa pohjan päälle tulee 2 purkkia kermaviiliä,niihin munat ja sokerit maun mukaan.Päälle marjat tai omenat ja mä laitan suht aina kanelia ja ripotellaan se taikina.Mä olen versioinut tätä rahkalla ja ihan yber yber mielettömän ihanaa tulee jos mukaan laittaa edes purkillisen mascarponea.Nykyään irstailen usein ja laitan pelkkää ja useamman purkin.Ja täytteeseen ainakin omenoiden kanssa sitruunamehua.Meillä ei nyt muutenkaan pikkuvuoka riitä edes koko perheelle maistiaspaloiksi niin tästä riittää santsipalatkin.Ja loput mä laitan Nigellan tapaan itselleni jääkaappiin jemmaan,kylmä maito ja piirakan pala,nam ja paranee vaan parissa päivässä.

    VastaaPoista
  4. Piirakat on helppoja pyöräyttää ja juuri nuo piimä, sooda ja perunajauho takaavat maukkaan pohjan. Inkivääri on kiinnostava lisäys!

    Nikadora

    VastaaPoista
  5. ajjaj, minä en myöskään leivo mutta tätä aion koittaa!

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"