7.5.2012

Miten vuokraan talon RanskastaTässä osassa annan vinkkejä miten etenet halutessasi vuokrata talon Ranskasta. Ja mihin loveen ei kannata langeta.

Aloitetaan itse asumuksesta. Netissä on (liian) monta sivustoa, josta voi lähteä liikkeelle. Kirjatoukan suosikki on Abritel. Abritelin sivuilla saat rajattua hakusi näppärästi: talo, asunto vai peräti linna, uima-altaalla vai ilman, onko nettiyhteys tarpeen vai tekeekö astianpesukone sinut onnellisemmaksi, haluatko vuoria, maaseutua vai meri-ilmaa, olisiko leipomon paree olla kävelymatkan päässä (silloin valitset "village") ja sitten tietysti sijainti. Sijainnin valinnassa auttaa, jos tietää suurinpiirtein Ranskan departementit ja alueet, eli région'it. Ja Atlantin ja Välimeren eron.

Abritelin sivustolta voi täpätä myös kohdan "Offres Spéciales" eli erikoistarjoukset, joka on oikea aarrearkku tämmöisille mattimyöhäisille kuin Kirjatoukka ja Hera Kamera. Omia tarjouksiakin saa tehdä, kaikki ehdokkaamme ovat vastanneet ystävällisesti hintatiedusteluihimme. Monet ovat valmiita neuvottelemaan varsinkin jos kysymyksessä on useampi viikko, ja vilkkaimman sesongin ulkopuolella. Kesäkuu on näistä(kin) syistä hyvä matkustuskuukausi.

Jos löydät unelmiesi mas'in jostain keskeltä Ranskaa, älä epäröi ainakaan kulkuyhteyksien takia tarttua tilaisuuteen. Esimerkiksi Lyoniin lentää yhden välilaskun taktiikalla alle viidessä tunnissa ja lentojen hinnat ovat usein ihan samoissa summissa kuin lennot Pariisiin tai Nizzaan (näiden kohteiden erikoistarjouksia lukuunottamatta).

Minä vertailen lentohintoja ahkerasti; Vertaa.fi auttaa hahmottamaan mahdollisuudet ja hintaluokan, ja lisäksi katson läpi mitä Norwegian ja Blue 1 tarjoavat. Myös Air France saattaa yllättäen olla samassa hintaluokassa edullisempina pidettyjen kilpailijoidensa kanssa, ja miksei Finnairkin. Mutta älä hyvä ihminen jätä lentojen varaamista viime tippaan. Silloin vaihtoehtoja on jäljellä vähemmän, ja kortti vinkuu korkeampia lukuja. Tiedän, koska olen siinä tilanteessa juuri nyt. (Mutta lentojahan ei voi varata ennen kuin on päättänyt talon, muna vai kana, kääk!)

Auton vuokraus kannattaa, olit suurkaupunkeja lukuunottamatta melkein missä vain. (Me olemme ajaneet ainoan kolarimme Pariisin keskustassa, noin 20 km tuntivauhdissa...) Autovuokraamoitakin kannattaa katsastaa vähintään muutama. Me olemme tainneet useimmiten päätyä Europcar'iin.
Autolla liikkuvalle ihan mahtava saitti on Via Michelin, joka näyttää ja neuvoo reitit mistä vain, minne vain, erilaisia reittivaihtoehtoja tarjoten ja jopa bensan hinnat valmiiksi laskien.

Olen matkustanut Ranskassa myös junalla, Pariisista, minä ja kolme pientä lasta, reput selässä, ja sekin sujui kuin tanssi. Junamatkailija klikkaa itsensä TGV:n sivuille, klik.

Ja sitten, mitä EI kannata tehdä: ei kannata jättää laittamatta Abritelin hakuun omaa hintahaarukkaa, sillä muutoin saattaa käydä niin, että käytät ison osan ajastasi katselemalla sen "pienen, kivan, edullisen ja idyllisen" sijasta 21 hengen bastide'a kaikilla mukavuuksilla ja noin viisinkertaisella viikkohinnalla. Ja sen jälkeen mikään "kiva, pieni, edullinen ja idyllinen" ei oikein tunnukaan enää miltään. Tämän jutun kuvituskuvat ovat täältä.

Talon löytäminen on vaikeaa. Minä katson kuvia ja ajattelen itseni niihin sisään. Tuossako istuisin auringossa, tuossa joisin aamukahvini, tuohon laittaisin torikorin ja tuohon kukkakimpun... Jos en näe itseäni kuvissa, siirryn seuraavan. Siis kuten huomaatte, järki edellä mennään taas tässäkin. Ja omien mielikuvien lisäksi kun on huomioitava muunkin matkaseurueen toiveet. Kerron teille kuriositeetin; Herra Kameralla on joku pingispöytä-fiksaatio... Kuulitte oikein...  Joka tapauksessa, aikaa tähän kaikkeen saa kulumaan tunteja päiviä viikkoja kuukausia. Ja päätöksen jälkeen on paperitöissä (ranskalaiset käyttävät todellakin vielä faksia!) oma urakkansa.

Siksi loppuun vielä linkki, joka on pelastanut meidät jo kaksi kertaa viime hetken paniikista: Matkatoimisto Pamplemousse, s'il vous plaît.

Toistaiseksi etsintämme jatkuu. Onhan tässä vielä neljä viikkoa aikaa.

(Nämä vinkit ja linkit ovat meidän omien - vielä aika vähäisten - kokemustemme perusteella valittuja, ja parempiakin vaihtoehtoja varmasti löytyy. Toivottavasti kuitenkin auttavat alkuun. Vastaan mielelläni kysymyksiin, ja kommenttilootaan vastaanotetaan suurella kiitollisuudella lisää kivoja linkkivinkkejä lukijoidemme- ja meidän!- iloksi.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"