30.5.2013

Multasormi vauhdissa



Vikaistaanpa takapihalle. Tuo kivipenkki on siis se ainoa kylvömaani, mutta edes sitä en osaa laittaa. Via Gardenin Hangon Yrtit-paketin tyypit ovat sentään sinnikkäitä pikku kikkarapäitä, ne eivät lannistu vaikka niiden uusi emäntä onkin hiukan enemmän kallellaan kynsien mustaksi värjäämiseen, kuin kynnenalusten. Olen saanut siirrettyä yrtit ruukkuihin, josta odotan Nobel-palkintoa hetkenä minä hyvänsä, ja lopusta on Hangon aurinko ja satunnainen kesäsade pitänyt huolen.

Kukkapenkkini (miinus ne kukat, joita ei vielä ole) on älykkäästi sijoitettu suuren puun alle (tai oikeastaan ympärille), joten varjoisa kasvupaikka on taattu. Sen sijaan esimerkiksi talomme aurinkoisella päätyseinällä ei kasva kuin vanhoja tiiliskiviä ja kuki kuin satunnainen roseviinipullo. Nerokasta.

Mitä tuohon penkkiin voi laittaa? Kuunliljoja sinne tuuppaasi yksi ystäväni, viime vuonna. Mutta en oikein pidä niistä (saako näin sanoa?). Ne ovat pelottavia taikurinhattukasveja. Toinen ystäväni toi (ja istutti, ja nauroi maankaivuulusikalleni) semmoista kauniskukkaista, pienilehtistä kallionkolokiipeilijää, josta pidän valtavasti. Toivottavasti se suostuu lisääntymään ja täyttämään maan. Muuten siellä kasvaa nyt ihan itsekseen, tai viime kesän jäljiltä, erinäisiä minttutupsuja, ruohosipulimättäitä, jousipyssyn nuolia ja muita tunnistamattomia lentokyvyttömiä objekteja. Mitä sitten oikein haluaisin? Haluaisin laventelipellon, tomaatteja ja kunnon ryytimaan. Auta!

Ai niin, ja onhan vielä vierastalon (keskimmäinen kuva) terassi (ruusuruukkuja?) ja sen reunalla, sireenien alla myös pieni kivillä reunustettu penkki. Tänään näin, että viime vuoden orvokit olivat talvehtineet, ja työnsivät pikkunaamojaan esiin. Hurmaavaa, yllättävää, ja helpottavaa. Muuten; eräs vuosikymmeniä Espanjassa asunut ystäväni sanoi, että sireenien tuoksu muistuttaa appelsiinipuun tuoksua. Sen jälkeen olen suhtautunut niiden kukintaan vieläkin suuremmalla intohimolla. Nyt on vain niin, että täällä edelleen hyisen meren rannalla joudun jännittämään, ehdinkö kokea sireenien kukkatulvan ennen matkaamme. Aikaa on kaksi päivää...

8 kommenttia:

  1. Mua ottaa raskaasti pattiin ettÄ kevät on ollut kaamea Brysselissä. VArmastikin suurin osa viljelyistämme on pilalla. Tai niin pelkään. Sitten on toki niitä joita ei mikÄÄn tapa kuten persilja ja rosmariini.

    VastaaPoista
  2. Hih, minäkään en ennen tykännyt kuunliljoista mutta nyt olen nähnyt vaikka mitä kauniinsävyisiä lajikkeita, jotka kasvavat niin kauniiksi mättäiksi ja ovat parhaimmillaan kun sini-, harmaa-, ja kirkkaanvihreän sävyisiä sekottaa keskenään. Mutta onhan niitä muitakin, jos kuunlilja ei ole teidän juttu. Minkälaisen penkin haluaisit? Mistä väreistä pidät? Laventelipelto kannattaa kuitenkin istuttaa sinne aurinkoisen seinän vierelle :)

    Miten olisi etualalle muutama erisävyinen maanpeittokasvi, esim
    - maahumala (pikkuruiset siniset kukat),
    - kevätkaihonkukka (kauniin vihreä lehdistö, taivaansiniset kukat),
    - tuoksumatara (tuoksuu nimensä mukaisesti hyvälle, kauniit monisormiset heleänvirheät lehdet ja pienet valkoiset kukat),
    - tarhavarjonhiippa (hertanmuotoiset aavistuksen punertavanvihreät lehdet, liikkuu kauniisti tuulessa),
    - taponlehti (nimestään huolimatta nätti hertanmuotoinen lehdistö joka kasvaa kiiltävänvihreäksi matoksi).

    Yhdistele erisävyisiä vihreitä ja erimuotoisia lehtiä jos haluat mielenkiintoisen penkin. Edellämainitut ovat siis kaikki matalakasvuisia.

    Varjoon sopivat myös vähän korkeammista esim
    - lemmikit (istuta paljon! rotkolemmikki on juuri nyt niiiin kaunis...),
    - akileijat (jalolajikkeita helpommin leviävät ne kauniit vanhat lajikkeet),
    - tähtiputket (yksi kauneimmista kukista mitä tiedän! valko-vihreitä ja puna-liila-vihreitä lajikkeita)
    - jättipoimulehdet (kerää kastehelmiä kauniisin lehtiinsä),
    - kotkansiipisaniaiset joilla saat korkeutta istutukseen.

    Jokin talvivhreä laji voi myös olla hyvä sekoittaa mukaan. Tähän on muitakin vaihtoehtoja kuin havukasvit - kysy puutarhurilta vinkkejä ikivihreistä lajikkeista. Omalla pihallani on mm. pallonmuotoisia puksipuita, taponlehteä, mahoniaa, leukottia ja varjoyrttiä.

    Istuta taimet kuvioiksi oman mielesi mukaan niin saat penkistä hauskan näköisen. Kuitenkin matalat pääosin eteen - itse tykkään nostaa jonkin yksittäisen korkean kasvin myös etualalle tuomaan mielenkiintoa. Esimerkiksi matalamman kasvuston keskellä tuulessa heiluvaa heinäkasvia tuijottelemalla voi hyvin meditoida :)
    Yleensä käy kyllä niin, että kasvit kasvavat ihan oman mielensä mukaan, matalasta tuleekin liian korkea tai päinvastoin, ja siirtelen niitä sitten sen mukaan uusiin paikkoihin.
    Helpointa kuitenkin on tietty jättää korkeimmat kasvit taka-alalle, ja sinne voi istuttaa myös muutaman korkeampaa vehreyttä tuovan pensaan (esim pallohortensia?) tai köynnöksiä.

    Ja syksyllä kaivat multaan kilokaupalla sipuleita! Ajattele miten kauniin yhdistelmän saat vaikka mustilla ja valkoisilla tulppaaneilla - kokeile istuttaa vierekkäin eri mallisia kukkia, toiset vaikka pyöreämpiä ja toiset liljanmallisia teräväkukkaisia. Tai heitä joukkoon pallonmuotoisia laukkoja! Tai mitä ikinä haluat - mutta istuta sipulit tiiviisti vierekkäin niin saat kauniimman istutuksen.

    Tai sitten vain istuskelet pihalla kuten ennenkin ja nautit kesästä - suunnittelu on yleensä se paras osa kaikessa :)

    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten joku OSAA!? Tämä on kyllä ihan paras syntymäpäivälahja ikinä, kokonainen puutarhasuunnitelma! Olen valtavan kiitollinen ajastasi ja paneutumisestasi, kaikki kuulostaa ihanalta <3 Kevätkaihonkukka, tarhavarjonhiippa, kotkansiipisaniainen... Ja ihan oikeastiko voisin saada lemmikkeja kasvamaan takapihallani? Oih! Kiitos, KIITOS.

      Poista
    2. No sittenhän kirjoitin just sopivaan aikaan :)
      Ole hyvä ja ihanaa syntymäpäivää!

      Anna

      Poista
  3. Ai niin, ja hyvää matkaa!

    Anna

    p.s. Unohdin listaltani bambun - kuvittele kun se kahisee iltatuulessa... Ja muutaman vuoden päästä olette omavaraisia onkivapojen suhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bambu, hauskaa! Kiitos matkatoivotuksista, se tietää teille lukijoille kauheaa rupeamaa puuduttavia lomakuvia myöhemmin :) Vois järjestää oikeen semmoisen diaesityksen... ;)

      Poista
  4. Apua apua! Joko te lähdette?!?!?!?! Jos en ehdi niin hyvää matkaa, hengessä mukana!

    Haloo, en ole hyljännyt teitiä, aika vaan ei oo riittänyt kunnon kommentoimiseen kun on ne handut mullassa ja rosé kukkii :) Ja tyhjiä fraaseja ei kehtaa kirjoitella näin älykkääseen blogiin :)

    Unohda nyt ne kasvatukset ja lähde matkaan ilman stressiä kastelusta ja nyppimisestä! Siirry suoraan satokauteen ja nauti maan antimista maaperällä jossa ne ovat jaloimmillaan ! Bon voyage! Turussa tuoksuu jo syreenit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuule just EILEN ajattelin, että missä se Pikkutalon emäntä oikein luuraa, onko se vallan kyllästynyt meihin! Kävin kurkkaamassa blogissasi, ja ihailemassa puutarhahommiasi, oh la laa!! Niin runsasta, niin kaunista!

      Kiitos matkatoivotuksista, ja ihanaa kesäkuuta Turkuunkin! (Älykäs blogi, heh heh ;) )

      Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"