16.9.2014

Wolkoffin talossa

Ja löysimmehän me taas yhden kivan uuden museon viikonloppureissullamme. Pysähdyimme Lappeenrannassa kotimatkalla ja kävimme Wolkoffin talossa.

Wolkoffin talomuseo ja puoti pihapiireineen ovat rakentuneet ja täydentyneet 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Wolkoffeja neljänteen polveen asui talossa aina 1980-luvulle saakka. Museoksi talo vihittiin ortodoksisin menoin vuonna 1993, vaikka Lappeenrannan kaupunki ei suvun lahjoitusta ensin olisi kustannusten pelossa huolinut.

Ensimmäinen Wolkoff, kauppias Ivan oli entinen maaorja. Mahtoi hän miettiä elämänpolkuaan toimistonsa ottomaanilla istuessaan ja hissukseen tupakoidessaan, mustan teen tuoksuessa samovaarissa. Viimeisiä asukkaita olivat Ivanin pojanpojan Johanneksen perhe sekä tiukka täti, opettajatar Anna Wolkoff-Nissinen, jonka laiskanläksytuoli muistuttaa vielä entisiä oppilaita tukalista hetkistä Annan kirjastossa.

Pääsiäisenä ja jouluna talo koristellaan perheen vanhoin venäläisin koristein, joita on säilynyt paljon suvussa, joka säilytti "kaiken". Myös juhlapyhien leipomuksia on näytillä. Uuden ajan ylellisyyksiin talossa ei hevillä taivuttu. Kylpyhuone sai tilanpuutteen vuoksi jäädä laittamatta, sillä tärkeämpää oli säilyttää suuri leivinuuni kulitsojen paistamista varten. Talossa oli siten loppuun asti vain yksi vesipiste.

Entisen sekatavarakaupan tilalla on nyt museokauppa. Museossa kierretään aina oppaan johdolla, jolloin tarinoitakin tarttuu takkiin tietysti ihan eri tavalla. Me kiitämme kierroksesta!

8 kommenttia:

 1. Tonne on päästävä! Terveiset sohvan pohjalta ja nessuvuoren takaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäisit! Pikaista paranemista, tiedän tunteen... (Ja ihan oikeasti mikään muu ei auta kuin LEPO.)

   Poista
 2. Hei, tuohan on tuttu paikka. Rakastan vanhoja huoneita ja esineitä, niihin haluaisi jäädä ja antaa ajan mennä menojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri se ajan kulun tai ajattomuuden tuntu, siihen jää koukkuun.

   Poista
 3. oi kuin hieno tuo vuokaseinä kuten myös kuva siitä.
  suomessa näemmä museoita piisaa, hyvä että tulevat nyt blogien myötä päivänvaloon piiloistaan lymyämästä.

  VastaaPoista
 4. Olipas harvinaisen trendikäs sisustus ;)
  Kaikki tämän hetken kuumimmat jutut samassa kodissa. Wieniläistuolit, Berberimatto, marokkolaisuus ja kupari, näin se muoti kiertää kehää sisustuksessakin!
  Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtava oivallus, niin muuten onkin! Se oli kyllä makee, ja monen esineen kohdalla ajattelin, että tuommoisen tahtoisin.

   Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"