20.11.2014

Opa!

Ystävä tuli ihanalta hippilomalta Kreikasta ja toi sieltä pieniä, tajunnanräjäyttävän maukkaita oliiveja ja kaksi maustepussia. Pelkkä toisen tuoksuvan maustepussin avaaminen marraskuisessa illassa toi lämpöaallon kivirotiskoomme: paprikaa, oreganoa, kuivattua sipulia, timjamia, basilikaa...

Päätimme järjestää seuraavaksi illaksi souvlaki-kekkerit. Minä kokkaisin pääruoan, ystävä toisi jälkkärin ja Ouzon. Muu juhlaväki saisi istua valmiiseen pöytään.

Kreikkalaiset vartaat:

Tarvitset ainakin 1 kg naudan ulkofilettä tai lampaan paahtopaistia n. 6 hengelle.Valmistus on aloitettava juhlia edeltävänä päivänä.

Siivoa reilun kilon pala hyvää laatulihaa (minulla oli nautaa) ja leikkaa se kuutioiksi.
Laita isoon kulhoon lihat, oma mausteseoksesi, suolaa, mustapippuria, valkosipulinkynsiä, sitruunanmehua, yrttejä ja reilu loraus oliiviöljyä.
Anna lihojen marinoitua yön yli, käännellä saa kun ehtii ja muistaa. Muista ottaa lihat 2 tuntia ennen kokkailua lämpenemään!

Seuraavana iltana lihat pujoteltiin vartaisiin, ja vartaat nostettiin uunipellille ja kuumaan uuniin.
10 minuuttia riittää! Nosta vartaat folion alle hetkeksi vetäytymään.

Kun uuni on kuumana, sopii siellä tehdä kylkeen eräänlainen talvinen versio kreikkalaisesta salaatista, horiatikista, eli

Tomaatilla ja fetalla täytettyjä paprikoita: 

Sekoita kulhossa tomaattikuutioita, pieneksi hakattua punasipulia, mustapippuria, yrttejä, valkosipulia, silputtuja oliiveja ja murusteltua fetaa. Kiillota oliiviöljyllä, tarkista suola.
Täytä puolitetut ja siivotut paprikat ja paahda uunissa kunnes täytteen juusto saa väriä ja paprikat ovat pehmenneet. Koristele tuoreella oreganolla.

Pöytään katoimme myös kulhollisia paksua jogurttia kastikkeeksi, minttua, sitruunalohkoja, papuja, kurkkulohkoja ja salaatinlehtiä.

Jälkiruoaksi ystävä oli tehnyt kreikkalaisesta jogurtista ja kermavaahdosta moussen, joka oli maustettu mantelirouheella, sitruunalla ja vaniljalla.

Opaaaaaa!

Tämä oli siis eilisen keskiviikon kattaus. Myös tiistaina syötiin hyvin, kun Kotona Hangossa-bloggarit kokoontuivat Minnan kauniiseen kotiin ylelliselle salaatille, jossa oli mm. punajuuria, homejuustoa ja pähkinöitä. Tunnelmakuvia Tarjan blogissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"