2.2.2016

Vanha kunnon uunijäätelö

Kylmä mutta hauska henkäys menneisyydestä. Kuka muistaa uunijäätelön?

Siis onhan se nyt aika pöljä, mutta samalla jotenkin kiehtova. Aina yhtä hihityttävä ajatus tunkea jäätelöä kuumaan uuniin.

No, tykkäät kumminkin, joten täältä pesee ohjetta:

Lado jotakin keksintapaisia uunivuoan pohjalle. (Uunivuoka voi olla pyöreä, suorakaide tai vaikka kolmio, ei haittaa. Kunhan litran jäätelöpala mahtuu!)

Vatkaa 4-5 valkuaista, 2 1/2  dl tomusokeria, hitunen vaniljasokeria ja tirskadus sitruunamehua tiukaksi vaahdoksi. Vanha kikka on kääntää kulho ylösalaisin. Pysyykö?

Nosta litra toffeejätskiä keksien päälle ja hunnuta jäätelö halutessasi vielä marjoilla (tässä tapauksessa pakastemansikoita).

Ja nyt: kovaksi vatkattu valkuaisvaahto on vedeltävä nopeasti ja hövelisti pitkin poikin jäätelö-mansikkakekoa, kaikenlaiset ihanat aaltoilut ja pienet huipahdukset ovat plussaa lopputuloksen kannalta. Mutta tarkkana, yhtään koloa ei saa jäädä, vaahdon on peitettävä jäätelö (ja marjat) kauttaaltaan!

Lopuksi koko komeus kuumaan uuniin muutamaksi minuutiksi, marengin väri kyllä kertoo koska huippuvuori on aika nostaa suoraan pöytään ja niiden hihittelijöiden käsien ulottuville.

Hyvää!

Tästä tulee varmaankin yhtä iso hakusanahitti kuin nakkipiilosta. Maailma tulee muistamaan minut nakkipiiloista ja uunijäätelöstä. Huokaus.

10 kommenttia:

 1. hih, meillä just syödään nakkipiiloa...tosin en jaksanut aloittaa ihan taikinasta :( Onhan omatekoinen aina parasta!

  VastaaPoista
 2. Teen heti viikonloppuna. Miten olin voinut unohtaa kaikessa älyttömyydessään iki-ihanan uunijäätelön?!

  Belgian Lempi

  VastaaPoista
 3. Teimme ranskalaisille vieraillemme muikku- ja lanttukukkoa ja yhdessä porukalla koottiin uunijäätelö jälkkäriksi. Tykkäsivät, kuvasivat ja resepti lähti Pariisiin ;) Hauskaa ja nostalgista oli!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko uunijäätelö jotenkin suomalainen juttu, eikö sitä ole muualla? Vaikka marenki on ainakin Ranskassa tietysti tuttu herkku! On se vaan niin lystikäs jälkkäri!

   Poista
 4. Siis NAMI NAMI! Vaihdan nyt heti laskiaispullat uunijäätelöön :-) Arvaa mitä rakas mieheni ehdotti jälkiruoaksi kuin olimme kutsuneet vieraita viettäämään mun synttärit viikko sitten? Aivan oikein - uunijätski! Ja arvaa jos heti tyrmäsin idean....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä tyrmää, uunijäätelö on uusi musta! :D :D :D

   Poista
 5. Ah! Tämä lapsuuden herkku oli unohtunut! Lähdin heti levittämään ilosanomaa oman blogin puolella http://www.lily.fi/blogit/mamma-pippuri
  Jotta sut tunnetaan uunijädestä :) Kiitos blogistasi, Anna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kun ilahdutti, tuo postauksesi, kiitos! Ja samaa mieltä, vähemmän sokeria marenkiin!

   Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"