3.11.2016

Lämmittävä kurpitsakeitto

Suomen Etelä on valkoisen vaipan peitossa, on kaunista ja kylmää. Tuuli pöllyttää lunta hiljaisilla kaduilla. Pitkän, lämpöisen syksyn jäljiltä nuppuisat ruusut, kirjaston takana kukkiva laventeli ja tomerana vielä rosaa uhkuva pelargonia pihallani ovat säikähtäneet jähmeiksi. Hyppäys viime viikon keskiviikon rantatuolitunnelmista tähän on ollut tietysti minullekin pienoinen shokki.

Viikko sitten keskiviikkona siirryin kirjoineni rannalle kymmenen aikaan, valitsin tyhjästä tuolirivistöstä reunimmaisen pedin. Pyysin tarjoilijaa tuomaan appelsiinimehua ja avaamaan aurinkovarjon. Onneksi uimapukuni on musta, sain kenties jonkun armon kirkosta hiippailevien silmissä, he kun istuivat pappia myöten kahville aivan taakseni terassille. Menin uimaan, uin kauan ja katselin valtavia vuoria ja sitä, kuinka kynsilakkani oli ihan saman väristä kuin kirkas, vihreä vesi. Valahdin uinnin jälkeen rantatuoliin, kuivuin, kuumenin varpaita myöten, uin uudestaan. Tilasin juustotoastin ja tsatsikia, uin lisää. Meri oli niin lämmin, että sieltä sai nousemaan vain uimiseen uupuminen, ei koskaan vilu.

Jokainen soluu minussa huutaa nyt lämpöä, kylmyys saa kropan ja pään särkemään. En olisi ikinä uskonut, että nautin kuumuudesta (alkujärkytyksen jälkeen) niin paljon, olenhan aina väittänyt etten ole rantaelämän ystävä vaan pikemminkin semmoinen villatakki-kultturelli-vilukissa-elli.

Helteen puutteessa turvaudutaankin kuumaan kurpitsakeittoon ja lämmittävään punaviiniin!

Myskikurpitsakeitto
Alkuperäisen ohjeen nappasin tulosteena Hangon S-marketista. 

6:lle (minä tein kyllä tuplat, ja maustoin reilummin)

n. 500 gr myskikurpitsaa (myskikurpitsa on se vaaleankeltainen, jonkin afrikkalaisen rytmisoittimen tai ööh, miehen varustuksen näköinen pitkulainen kurpitsa. Ei siis se oranssi, jolle kaiverretaan julmettu irvinaama.)

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
4 jauhoista perunaa
8 dl kasvislientä
1 dl kermaa
1 tl suolaa
0,2 tl muskottipähkinää (höpsistä...)
0,2 tl sokeria (ei välttämätön)

Halkaise kurpitsa pitkittäin, raapaise lusikalla siemenet pois. Laita kurpitsat leikkuupinta alaspäin uunipellille ja pistele haarukalla. Valele oliiviöljyllä. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes kurpitsanpuolikkaat ovat pehmeitä.

Paisko kattilan pohjalle öljytilkkaan pilkotut vihannekset, kuullota hetki. Lisää nyt pehmeä kurpitsanliha.
(Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin käyttämään myös kuori, mutta koska minulla oli reilusti kurpitsaa ja koska kuori irtosi kuin itsestään, jätin sen sivuun ja kauhoin talteen vain sisuksen.)

Lisää kasvisliemi ja keitä vihannekset kypsiksi. Soseuta, lisää kerma ja mausteet. Lisäsin mustapippuriakin. Kermaa pistin vähän vähemmän, sillä lopputulos on muutenkin samettinen ja lempeä, ja sitäpaitsi on niin kivaa lisätä pöydässä vielä ranskankermanokare keiton päälle!

Koristele keitto paahdetuilla kurpitsansiemenillä, basilikalla ja persiljalla. Siis jos olet muistanut ottaa ne kurpitsansiemenet talteen ja ostaa basilikaa ja persiljaa...

J. K. Kirjoitin koko ajan keskiviikko-tunnelmissa, vaikka on torstai. Hyvin menee!

4 kommenttia:

  1. Onpa ihanaa, että olet palannut Kreikan matkaltasi Hankoon. Olen entinen hankolainen vuosikymmenien takaa. Innostuin seuraamaan Hanko-blogiasi viime syksynä. Tosi mahtavia kuvia ja kirjoituksia, joiden myötä kaipuu Hankoon kasvaa kasvamistaan. Kaipuuta on tosin yritetty lieventää vierailemalla silloin tällöin siellä suunnalla. Odotan mielenkiinnolla tulevia kirjoituksiasi ja kuviasi Hangosta. Terveisin Ritva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva viesti, kiitos Ritva! Kohta päästään taas Hanko-kuviin kun tuo "hovikuvaajani" vapauttaa kamerastaan muutamia upeita talvi-otoksia. Veikkaan että varaat saman tien kalenterista seuraavan Hanko-vierailun :)

      Poista
  2. Luin koko blogisi läpi ❤️ Kiitos kirjatoukka ja herra kamera. Syksyn ankeuden selätti teidän hauskat jutut ja upeat kuvat.

    Anni

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"