21.12.2012

Syö juo joulu


Facebookin puolella
kyseltiin joulumenustamme ja kaipailtiin reseptejä. Vastasin, että jos se minusta olisi kiinni, meillä syötäisiin pelkkää mätiä, mutta perheen muun jäsenet (lue: konservatiivit) haluavat laatikoita myöten kaikki perinneherkut pöytään. Reseptejä en silti voi antaa, sillä minä olen täysin kyvytön tekemään ruokaa silloin kun on pakko, loistan keittiössä vain inspiraation iskiessä, ja se ei ikinä iske jouluna.

Onneksi Hangossa mikään ei ole ongelma. Täällä ravintoloitsijat Makasiinissa, Origossa ja På Krokenilla paiskivat töitä öitä myöten jouluruokien parissa, ja minä sitten modernina Punahilkkana kiertelen vain korini kanssa poimimassa sopivat herkut jouluateriallemme. Lisäksi huomenna lauantaina on Voimakasiineilla Jouluruokamarkkinat, ja kirsikaksi kakkuun on kävelykadulle avautunut pop-up herkkukauppa. Sieltä aion hakea ainakin suolapähkinätoffeeta, erilaisia näkkileipiä, juustoa ja Hangon Sinappia!

Meidän jouluaattomme menee näin:

Aamulla pitkään haudutettua täysmaito-riisipuuroa voisilmällä, kanelilla ja sokerilla. Paahdettua joululimppua ja Mustaleima-Emmentalia, vahvaa kahvia ja kuumana vaahtoavaa maitoa.

Klo 12 julistetaan Hangon kaupungintalon parvekkeelta joulurauha, torvisoittokunta soittaa ja kaikki halailevat toisiaan.

Lounaaksi nautimme sushia. Kurkkumakeja ja lohinigireita, kera vaaleanpunaisen samppanjan. Huomaatko, sushikattauksessahan on aivan joulun maut, riisiä, lohta, inkivääriä..!

Lounaan jälkeen käymme ortodoksikirkossa ja sitten vielä omassa kirkossamme, sen mukaan miten kukakin jaksaa ja haluaa.

Illallisen aloittavat tietysti kalat. Graavilohi- ja siika ehdottomasti, lapset taas vannovat sinappisilakoiden nimeen. Kalapöydän herkuista herkuin on muikun tai siian mäti smetanan, punasipulin, tillin ja mustapippurin kanssa. Parina vuonna olemme hakeneet Magnukselta myös jouluhummerin!

Sitten pateet, erilaisia, pikkukurkkujen eli cornichonien, hillotun punasipulin ja hillosipuleiden kanssa.

Sitten tulee "perinnekatsaus" konservatiiviryhmän pyynnöstä; pienet nokareet laatikoita, pala kinkkua tai ylikypsää possua kuten tänä vuonna on suunnitelmissa, kenties herneitä...

Pääruoaksi ankankoipia, tai hanhea, tai milloin mitäkin. Vihreä salaatti. Joskus pääruoka siirtyy kylläkin suosiolla seuraavaan päivään...

Juustona uunissa käytetty Taleggio, paahdettuja leipäkuutioita, akaasiahunajaa ja timjaminoksia.

Jälkiruoaksi Herra Kameran valkosuklaajuustokakkua, ja suklaakonvehteja.

Paras ruokahetki joulussa on silti joulupäivänä, kun puolen päivän aikaan aikuiset valitsevat oman elokuvan (viime jouluna Catherine Deneuven tähdittämä Un conte de Nöel) ja katamme katsomoon paahdettua maalaisleipää, pateita, paahdettua sipulirouhetta (tämä on avainasemassa!), cornichoneja ja samppanjaa. Mikään ei maistu niin hyvältä! Jälkiruoaksi murunen homejuustoa ja viikunahilloa.

Meillä joulupäivä on vuoden ainoa päivä kun talomme ovet ovat visusti säpissä. Kukaan ei tule, kukaan ei mene, vaellamme uusissa yöpuvuissamme kirjan kanssa sohvalta sänkyyn, sängystä ruokapöydän nurkille, ruokapöydästä nojatuoliin...

Näin se menee, vaikka kuinka taistelisin vastaan.

7 kommenttia:

  1. Kyllä tämä on vahva ehdokas kilpailemaan Mannerkorven parisiilaismenulle. Nautinnollista joulua t. Nallet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nallet, aivan superiloista ja nautinnollista joulua teille, uskolliset lukijamme! Ja kiitos vielä siitä Mannerkorvesta, alkoi jo raksuttaa ensi vuotta varten :)

      Poista
  2. kullostaa aivan ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja, onhan se ihanaa! Odottelen innolla sinun jouluruokapostaustasi!

      Poista
  3. Unohdin yhden jouluherkun! Ei ihan perinteinen, mutta joulun värinen ja kaunis vaikka lahjaksi. Laita lasipurkkiin hyvää vuohenjuustoa pieninä kiekkoina. Lisää laadukasta oliiviöljyä, rosmariininoksa tai pari ja reilusti kokonaisia rosepippureita. Anna maustua pari päivää viileässä(vielä ehtii!), nauti rapean, paahdetun maalaisleivän tai saaristolaisleivän kera.

    VastaaPoista
  4. Aivan. Ihana. Joulu-menyy. Hyvää Joulua Hangoon Chicagosta.
    -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina, kiitos, toivotamme mukavaa joulunaikaa myös sinne Chicagoon, ja kaikkea kaunista vuodelle 2013!

      Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"