29.9.2015

Punajuurijippo

Ja niistä Nissen punajuurista syntyi sitten sunnuntaina makoisa paistos, niin yksinkertainen ohjeeltaan, että melkein ei kehtaa edes ylös kirjata, mutta toisaalta juuri simppeleistähän itsekin aina innostun!

Keitä punajuuret kuorineen, kokeile haarukanpiikeillä sopiva kypsyys (napakka). Huuhtele kylmällä vedellä ja kuori. Näin kuori irtoaa helposti, vaikka värikästä puuhaahan se edelleen on.

Lohko punajuuret uunivuokaan, kääntele oliiviöljyllä kiiltäviksi.

Murustele sinihomejuustoa lohkojen sekaan, mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.
Paahda koko hässäkkää hetki uunissa, niin että juusto sulaa ja punajuuret kääntyvät makeiksi.

Pöydässä voit lohkaista lisää Roquefortia punajuurillesi. Heittele myös muutama saksanpähkinä ja lisää tuoretta timjamia annoksen päälle. Vanhemman vuosikerran balsamico on melkein siirappia koostumukseltaan, sitä voi kiertää muutaman tipan lautasen reunalle. Sormisuola on hyvä olla käden ulottuvilla.

Teimme punajuuria ison kasan, lisukkeeksi koko alkuviikolle. Maanantaikävelyllä löysinkin kauniin tatin läheltä Neljän Tuulen Tupaa. Siivutin tatin lakin ihan ohuiksi lastuiksi, paahdoin ensin kuivalla pannulla, sitten voissa ja valkosipulissa. Sormien hieromaa suolaa pintaan, ja lastut vielä lounaspunajuurien päälle. Syysherkkua parhaimmillaan.

2 kommenttia:

  1. Nää on syksyn parhaita puolia - sienet, juurekset, yrtit. Ja ehkä ne ympärivuodenherkut eli juusto ja viini, yhdistettynä sadonkorjuuajan tuotteisiin! Meilläkin syötiin sunnuntaina punajuuria, seurana uunipuikuloita ja kauppahallista lauantaina haettua tuoremakkaraa (kutsutaan raakamakkaraksi, mutta eihän sitä raakana kukaan syö). Syksyn lohturuokaa!

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"