17.11.2015

Vieraskynä: Ylpeys ja ennakkoluulo

Saatte tähän väliin luettavaksi kirjatoukkaa jos toisessa polvessa, eli esikoistypykän kirjallisuusesseen, lukion äidinkielenkurssi 5, aiheena Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo.
***

Sain 16-vuotissyntymäpäivälahjaksi maailman kauneimman kirjan. Kirjan jonka olen halunnut jo pitkään lukea ja jonka pohjalta tehtyjä elokuvia ja tv-sarjoja olen halunnut jo pitkään nähdä. Kirja on tietenkin Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo.

Kirja on kirjoitettu vanhahtavalla kielellä. Joitakin sanoja en ymmärrä mutta se ei haittaa, voin kysyä ne äidiltäni. Valistuksen ja romantiikan aikakausien välissä kirjoitettu kirja etenee hitaasti, mutta ainakin pysyn perässä. Luen mielelläni kirjoja joita ei ole kirjoitettu elinaikanani. On mielenkiintoista saada tietoa ajasta, jossa ei ole itse saanut vierailla. Ylpeys ja ennakkoluulo kirjassa suurin osa ihmisten tavoista ovat vanhanaikaisia, mutta jotkin teot ja ajatukset hyvinkin edellä aikaansa. Ylepys ja ennakkoluulo ei ole ainoastaan rakkaustarina. Se on nuoren naisen hieno kasvutarina, kuvaus tähän päivään verratuna niin erilaisesta elämästä ja kertomus, joka oli kirjoitusaikanaan edellä aikaansa ja niinkuin kirjan takakannessa sanotaan, nykyään se on ajaton.

”Äitini suurin tavoite on saada perheemme kaikki lapset hyviin naimisiin. Onhan meistä jokainen älykäs, kaunis ja hyväkäytöksinen. Voitte hyvin kuvitella miten hän oli onnessaan ensimmäisestä kosinnastani. Mutta ehkä suuren innostuksen vuoksi hän olikin niin kauhistunut, kun kieltäydyin tästä kosinnasta, serkkumme herra Collinsin kosinnasta. Hän on kelpo mies, mutta hän käy hermoilleni. Kieltäydyin myös toisesta kosinnasta. Tästä en kertonut heti kenellekkään. Hävetti asia niin paljon minua. Tämän kosinnan teki herra Darcy. Hän oli käynyt hermoilleni heti ensi tapaamisestamme lähtien.”

Kirjassa eletään sitä aikaa jossa vanhemmat uhkaavat että lakkaavat puhumasta, jos lapsi ei tee heidän tahtonsa mukaisesti. Rouva Bennet sanoo, ettei siedä tytärtään silmissään jos kieltäytyy kosinnasta ja Herra Bennet sanoo, että päätöksensä jälkeen hän olisi vieras toiselle vanhemmistaan. Elizabeth joutui vaikeaan tilanteeseen. Onneksi hän piti päänsä ja otti riskin. Nykyaikana kosinnasta kieltäytymisestä ei tehtäisi näin suurta asiaa ja omat äidit olisivat varmasti oman tyttärensä puolella ja tukena kieltäytymisen jälkeen. Toisin oli tuolloin.

Koulutyöt painaa päälle ja kirjan lukeminen vain jää. Pidän koko ajan kuitenkin mielessä mihin kohtaan olen jäänyt. Kuinka Jane on sairaana herra Bingleyn luona. Kuluu aikaaa, enkä enää ole pitkään aikaan edes avannut tätä kirjaa. Se harmittaa, mutta tulee uusia kirjoja ja välillä haluan lukea jotain kevyempää ja nykyaikasempaa. Ylpeys ja ennakkoluulo kuitenkin kuuluu kirjoihin, jotka haluan elämäni aikana lukea. Ajattelen, että koulussa varmasti tulee kurssi, jossa käsitellään klassikkoteoksia ja saan kirjan näin luettua. Oikeassa olin. Äidinkielen neljännen kurssin lopussa varaan Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjan itselleni, että kukaan ei vaan vie sitä käsistäni.

Olen taas kirjan alussa. Kirja tuntuu helppolukeisemmalta kuin vuosi sitten. Olen tainnut kasvaa vuodessa hiukan. Kirjan tapahtumat vievät minut mukaansa. Olen vihainen herra Darcylle, kun pilasi Janen ja herra Bingleyn mahdollisen avioliiton ja kannustan Elizabethia pysymään kannassaan, kun hän kieltäytyy kosinnoista.

Tulee syysloma ja lähdemme lomalle Ranskaan. Pääsen lukemaan Ylpeyttä ja ennakkoluuloa uima-altaalle. Kirjan päälle roiskuu pari tippaa vettä ja sivujen väliin ropisee pari croissantin murusta. Ajattelen mitä Bennetin perhe mahtaisi tehdä, jos lähtisivät yhdessä matkalle nykyajan Etelä-Ranskaan. Perheen nuorimmat tytöt yrittäisivät varmaan etsiä itselleen hyvät puolisot, makailisivat rannoilla ja ottaisivat aurinkoa. Vanhemmat tytöt vierailisivat varmaan museoissa, shoppailisivat kalliissa liikkeissä ja söisivät hienoissa ravintoloissa. Tapahtumat kirjassa etenevät enkä malttaisi laskea kirjaa käsistäni.

Lentäessämme takaisin Suomeen lukemiseni keskeyttää ainoastaan pieni välilasku Saksassa. Jane viettää aikaa sukulaisten luona Lontoossa ja Elizabeth on mennyt vierailulle ystävänsä Charlotten ja tämän puolison herra Collinssin luo. Aivan, parin päivän päästä Elizabethin kosinnasta, Collins kosii Elizabethin ystävää. Tässä näkyy ero meidän aikakauteemme. Naimisiin ei 1800-luvulla menty tunteiden takia vaan naiset haluavat rikkaan puolison ja miehet haluavat sievän naisen, joka osaa hoitaa kotiaskareet.

Elizabethin ja Janen suhde on vertaansa vailla. Kuka ei haluaisi yhtä hyviä välejä siskoonsa kuin Elizabethilla ja Janella on. He ymmärtävät toistensa tunteita, auttavat yli ongelmien ja elävät ilot yhdessä. He puhuvat toisistaan kauniisti ja ajattelevat aina myös toisen parasta.

”Jane on aivan ainutlaatuinen. Ei maailmassa ole ketään muuta yhtä kohteliasta, hyväsydämmistä tai kaunista ihmistä. Kukaan ei voi näissä asioissa voittaa Janea. Ja mitenkä hän aina ottaa kaikki niin hyvin huomioon. Tanssiaisissakin kaikki miehet vain katselevat Janea ja haluavat tanssia ainoastaan hänen kanssaan. Muut jäävät hänen varjoonsa. Onneksi hän sai arvoisensa miehen. Jane oli kosinnan jälkeen niin onnellinen. Oi, miten sen näkeminen teki minutkin onnelliseksi.”

Kirjan viimeiset sata sivua luen yhdessä päivässä. Tapahtumat etenevät nopeasti ja tapahtuu jos jonkin moisia käänteitä. Yhtäkkiä Bennetin perheen lapsista kolme on naitettu hyville miehille. Lydia herra Wickhamille, Jane herra Bingleylle ja kuten kaikki varmaan tietävätkin, Elizabeth herra Darcylle. Ei kirjan alussa, eikä keskivaiheellaikaan, arvaisi että Elizabeth naisi Darcyn. Puhuu Elizabeth niin rumasti Darcysta. Eikä Darcykaan ole kiinnostunut Elizabethista. Monien mutkien kautta kuitenkin väärinkäsitykset ratkotaan ja pari rakastuu toisiinsa.

”Darcy oli ensin mielestäni ärsyttävä, ylimielinen sekä vastenmielinen, niinkuin olen jo monsesti sanonut. Mutta nämä ajatukset olivat päässäni ennenkuin tutustuin häneen kunnolla. Herra Darcy kosikin minua yhdessä vaiheessa. Mutta kieltäydyin. Tämän jälkeen opin tuntemaan häntä paremmin. Juttelimme ja tutustuimme toisiimme. Sain hänestä aivan eri kuvan. Hän onkin hyvä mies. Nyt olemme naimisissa. Ja olen onnellisempi kuin koskaan.”

Ylpeys ja ennakkoluulo kirjasta on otettu vaikutteita moniin elokuviin ja siitä on tehty monia eri tv-sarjoja ja elokuvia, myös parodioita. Kun olen lukenut kirjan, minut valtaa tunne, mikä tulee aina hyvän kirjan lukemisen jälkeen. On ihanaa tietää, mitä kaikkea kirjassa tapahtuukaan ja saa vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Mutta samalla tunnen haikeutta, kun niin hyvä kirja on loppunut. Nyt haluan lisää. Miksi en ole jo lainannut kirjastosta DVD:tä, jotta voisin myös katsoa tämän. Nyt myös ymmärrän, miksi kirja on niin suosittu ympäri maailmaa ja miksi se on edelleenkin suosittu vaikka kirja on kirjoitettukin pari sataa vuotta sitten. Kirjassa jokaisella henkilöllä on oma persoona ja jokaisen tarina etenee omaa tahtiaan. Elizabethilla on oma tahtonsa ja hän elää sen mukaisesti. Jane on ajattelevainen, fiksu ja hyväkäytöksinen. Perheen nuorimmat lapset ovat vähän hupsuja.

Ylpeys ja ennakkoluulo on julkaistu 1800-luvulla. Tällöin naisten tehtävänä oli hoitaa lapset ja talo. Vanhemmat halusivat tyttärensä hyviin naimisiin eikä tyttären tunteilla ollut väliä. Jokainen nainen kasvoi tähän ajatteluun. Ylpeys ja ennakkoluulo rikkoo näitä rajoja. Hyvään kosintaan voi sanoa ei ja joskus saa ajatella vaan itseään. Kirja on nykyäänkin ajankohtainen. Tämän takia sen suosio on levinnyt ympäri maailmaa ja jatkuu yhä.

7 kommenttia:

  1. Tähän täytyy suositella jatkolukemistoksi "Ylpeys ja ennakkoluulot ja zombit". Paljon parempi kuin luulisi :)

    VastaaPoista
  2. Voi rakkaus! ❤️ Ihana tytär, upeasti kirjoitettu. Muista valita tarkkaan kosijasi, noin kauniilla ja älykkäällä tytöllä niitä tulee riittämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän on ihana <3 Välitän kosija-terveiset, arvaan että vastaus on jotain sellaista kuin "LOL" ;)

      Poista
  3. Älykkään ja sujuvasanaisen tyttären vanhemmille: Nauttikaa ja olkaa ylpeitä ihanasta tyttärestänne, jolla on sana hallussa. Hieno teksti!

    VastaaPoista
  4. Voi vitsit pakko laittaa vielä yksi kirjasuositus: Syystanssiaiset (P.D James) eli tarina siitä mitä tapahtui Elizabethille, Mr. Darcylle ja kumppaneille myöhemmin! Ja ei, vaikka voisi luulla, niin en kyllä ole fanaattinen Ylpeys ja ennakkoluulot fani.

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"