15.3.2016

Taide on totta

Mitä Vincent näki

Mitä Herra Kamera näki

Mitä Kirjatoukka näki
Katselin pitkästä aikaa Vincent van Goghin teosta Tähtikirkas Yö (La Nuit Étoilée, 1889). Ajattelin miespoloa, joka vuonna 1889 tuijottaa Saint-Rémyssä ulos hermoparantolan kenties kalteroidusta ikkunasta ja näkee tai kuvittelee sypressit, iltataivaan kiihkeät värit, väkevän provencelaisen maalaismaiseman kirkonkylineen ja on niin lähellä, mutta niin kaukana siitä kaikesta sykkivästä ja elävästä. Seuraavana vuonna melkein samaan aikaan Van Gogh valitsee kuoleman, lentää ehkä tähdeksi tähtien joukkoon. Syy miksi pysähdyin katselemaan teosta juuri nyt oli se, että yhtäkkiä se on ihan tuttu. Minä olen ollut siinä maalauksessa, vaikkakaan en mielentilassa. Vähän edemmäs rannikkoa, ja ajassakin yli sata vuotta, mutta tiedän miltä Vincentin teoksessa tuoksuu.

Tänään alkaa Teemalla 6-osainen sarja "Ranskan modernisimin kiehtova historia". Vincent ei ole enää olemassa, eletään 1900-luvun alkua. Picasso maalaa Avignonin naiset, alkaa uusi aika.

Yle Teema, tiistaisin 15.3. alkaen klo 20.

Jos haluat verrytellä ranskankielentaitojasi, löydät täältä TV 5 Monde-kanavan kulttuuriohjelman 300 MDC (300 millions de critiques) -sarjasta jakson, jonka alkuosassa keskustellaan juurikin tästä Arten tuotannosta, alkuperäiseltä nimeltään Les aventuries de l'art moderne.

4 kommenttia:

 1. Ihana Vincent. Mikä sääli, että hän ei saanut arvostusta eläissään. Istanbulissa oli kerran niin ihana VanGoghin näyttely, että sen jälkeen olen nostanut Vincentin omaan top kymppiini taiteilijoissa. Ja juu, ei ole hassummat nuo teidänkään näkymät. Mekin olemme ajaneet tuolta. Tuntuvat siis tutuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vincent on kyllä mahtava. Värit, vimma. Valitettavasti sitten ihan sairaudeksi asti, sitä vimmaa...

   Poista
 2. Ihana kuvasarja! Kiitos tuosta ohjelmavinkistä, toimii hyvin toipilaalle makoilun oheen.

  VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"