1.11.2016

Sitruunainen kanapata pitää auringon vielä esillä

Usein matkojen jälkeen himottaa kokata kohteen makuisia ja mukaisia juttuja, ja jotenkin sillä lailla koittaa pitkittää matkaa. Tässä tapauksessa sitä hiukan myös yrittää ujuttaa kokemaansa muillekin. Ensimmäisenä iltana söimme pieniä lihapullia, katkarapuja ja mustekalarenkaita, toisena iltana kokkasin tsatsikia, kanaa ja jälkiruoaksi hunajaisia hedelmiä.

Sain Kreikan vuokraemännältä tuomisiksi ihanaa, maailman parasta, paksua, vihreää kalamatalaista oliiviöljyä ja Kalamatan oliiveja. Ne olivat tietysti pääosassa.

Rapean, sitruunaisen uunikanan ohje on Soppa 365-sivustolta, se henki tarpeeksi välimerellisiä tuulia käydäkseen melkein - ihan tarpeeksi - kreikkalaisesta. Hieman alkuperäistä reseptiä tuunaten tein ruoan näin:

Sitruunainen kanapata

Pese perunat ja puolita ne sen kummemmin kuorimatta. Isoimmat potut voi laittaa neljään osaan. Lado suureen, öljyttyyn uunivuokaan, valele öljyllä ja mausta suolalla. Nakkaa perunat uuniin saamaan nopea väri pintaan ja sitten pois, on aika lisätä muita vihanneksia.

Lado toiseen öljyttyyn uunivuokaan tarpeellinen määrä kanaa, mielellään jotain luista osaa. Minä käytin Naapurin maalaiskananpojan paisteja, jotka on jo esimaustettu sitruunalla ja persiljalla. Lisämausta tarvittaessa. Ruskista kanat ihanan rapeakuoriseksi erikseen, ennen kuin kaikki yhdistetään.

Lohko nyt myös punasipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa ja vaikka muutama pehmenemään päin oleva tomaatti. Kumoa uunista tulleiden perunoiden päälle. Oliiveja kourallinen. Muiden ainesten määrästä riippuen yksi tai kaksi luomusitruunaa, hyvin pestyä, kuorineen neljään osaan ja pataan nekin. Samoin tölkki tai kaksi latva-artisokkaa. Mausta kokonaisilla valkosipulinkynsillä, suolalla ja mustapippurilla. Sopivia yrttejä tähän pataan ovat mm. kuivattu rosmariini, oregano, timjami ja miksei pieni minttukin.

Onko tarpeeksi sekavaa? :)

Nyt on siis aika yhdistää: Sinulla on yksi suuri vuoka, jossa on paahtuneita perunoita ja loput kasvikset hyvin mausteiden kanssa sekoitettuna. Nosta nyt rapeat kanat päällimmäiseksi ja laita koko komeus uuniin, kunnes kaikki on kypsää ja tuoksuvaa. Tarkista maut, roiskuta vielä hyvää oliiviöljyä ylle.

Tein taas satsin, jolla olisi syöttänyt koko spartalaisen armeijan. Se osoittautui onnenpotkuksi, sillä olen  ehtymättömän vuoan ansiosta ehtinyt istua kaksi päivää aamusta iltaan hankolaisissa kahviloissa filosofoimassa sekä levittämässä suullisesti myyttisiä seikkailuitani kaikille, jotka suostuvat (tai itkevät ja suostuvat) kuuntelemaan!

Hunajaomenat ja -päärynät

Kuori, poista siemenkota ja pilko muhkeita omenoita ja päärynöitä ja aseta lohkot kauniille vadille.
Valuta päälle (timjami)hunajaa.
Koristele kanelilla ja pähkinöillä.

Lisää Kreikka-fiilistelyä? Kiva klippi Peloponnesoksen alueesta katsottavissa täällä.

3 kommenttia:

  1. Ja nälkä iski!

    Mut mut mustekalarenkaita? Tuliainenko vai löytyykö meidän kylältä jostain? Käsittääkseni tuorettakin saisi Krokenin kautta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ne oli vaan niitä k-kaupan valmiiksi friteerattuja pakasterinkuloita, joissa ei ole mustekalaa kuin nimeksi. Pitäiskin kääntyä Magnuksen puoleen!

      Poista

  2. I am very grateful you did share your knowledge here. It is an excellent post image masking service

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"