12.12.2013

Porsaita äidin oomme kaikki


Ajattelin tässä joululauluja. Oli aikaa ajatella, kun istuin tiistaina Helsingin Talvipuutarhassa kuuntelemassa Helsingin Yliopiston musiikkiseuran kamarikuoroa. Mikä mahtava paikka konsertille!

Huomasin, että elämässäni on ollut tilausta erilaisille joululauluille, tai ainakin laulut ovat koskettaneet eri tavoin, eri elämäntilanteissa.

Kun meillä oli yhtenä jouluna kaksi vauvaa, kolahti Jouluyö, juhlyö melko kovaa. Kas kun siinä lauletaan, että Kaks vain valveill on puolisoa.

Vuonna 2001 syyskuussa maailma tuntui murenevan, tornit sortuivat ja vielä joulunakin kävivät kylmät väreet. Sen joulun laulu on ehdottomasti En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan, ma pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.

Sitten kun edellisessä työssäni olin lähinnä ärsyyntynyt kun joulu tunki kauhean kiireen keskelle sotkemaan kaiken ja aiheuttamaan vain lisää vaivaa, puuhaa ja puhdetta, pillahdin itkuun joka kerta kun Arkihuolesi kaikki heitä vääntäytyi radiosta. Myös Kun joulu on vetosi kuin herne nenässä tähän feministiin, siinähän on taas kerran ÄITI laittanut kystä kyllä, voi perhanan perhana!

Meillä on soinut muutamana jouluna nyt vanhoja amerikkalaisia svengaavia joulukappaleita, joita muorini paheksuu suuresti. (Vaikka itsepähän osti meille Elviksen joululevyn!) Ja entäs The Pogues, Fairytale of New York? Karski, mutta kaunis. Taattu joulufiilis, kumma kyllä.

Mutta tykkään mä Tiernapojistakin, siinä loilotuksessa on jotain tosi kivaa, vaikka jos niihinkin biiseihin suhtautuisi tiedostavasti, niin naputettavaa löytyisi.
On hanget korkeat nietokset on harvinainen poikkeus mollivoittoisissa joululauluissamme, iloa ja menoa ja meininkiä. Hei tonttu-ukot hyppikää on tietysti ihan klassikko, painii omassa sarjassaan. Ei kai kukaan voi olankohautuksella ohittaa elämänohjetta "hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä"?

Kirjatoukkahan ei olisi Kirjatoukka, ellei sydän sykähtelisi myös ranskalaisille joululauluille. Suloäänet enkelten, ja Heinillä härkien kaukalon ("keskellä liljain ja ruusujen" on mun lempilauseeni!). Oih.

Ja myönnetään, myönnetään, kyllä mä salaa värähtelen kun Maa on niin kaunis oikein komeasti tempaistaan.

Joitakin tärkeitä biisejä takuulla unohtui listata, mutta kertokaa te, mitä teillä kuunnellaan joulun aikaan? Hankolaiset nyt ainakin omaa jouluradiotaan, South FM:ää! Anne-kiltti, soita vielä Mombasaa!10 kommenttia:

 1. No tämä tästä enää puuttui! Nyt täällä kuunnellaan Hangon radiota :) Ihana vaihtoehto ja pipohyviä biisejä! Terveisiä vaan!

  Musiikki, hmmm…Jos mä sanon sulle että musiikki on meidän perheessä niinkuin kirjat teillä :) Lähes 30 vuotta sitten rouvalta kysyttiin Turun Tuomiokirkossa ottaako E:n ja 2000 levyä? Kumpaakaan en ole katunut. Molemmista vois laulaa: "Sä kuulut päivään jokaiseen, sä kuulut aamuun ja iltaan". JA JOULUUN!

  Joulu aloitetaan Anna Hanskilla: "Mitkä ovat tontun tehtävät?" . Joulusiivous tehdään Jope Ruonansuun vanhemman joululevyn tahtiin.
  Jouluglögiä ryystetään advetista toiseen Elviksen, Phil Spectorin, Frank Sinatran tahtiin. Ja aattoa juhlistetaan Turun musiikkiluokkien kuoron esittämään: " Tulkoon Joulu"- sovitukseen. Sen musiikkiluokkien levyn jos joskus bongaat jostain niin käy kiinni!

  Voih! Mä voisin luetella kaikki kaikki ihanat joululevyt joita on kiirus kuunnella kuukauden aikana! Voivoivoi!


  Tuon Poguesin kanssa oot niin ytimessä että! On meilläkin äänestetty top5 joulubiisien joukkoon!
  Että joulun odotuksia sitten sinne… :)

  Vink: Absolute Christmas, joe haluaa aikaa kestävän kokoelman...

  VastaaPoista
 2. Jotenkin mulla alkaa vasta nyt, 50+, iän myötä muodostua rakkaimmaksi tuo En etsi valtaa, loistoa. t. iso-jaja

  VastaaPoista
 3. Enkä pysty laulamaan Maa on niin kaunis. Ainoastaan ensimmäisen rivin.

  VastaaPoista
 4. Oih, joululaulut! Yksi meidän suosikeista on Sampo- teatterin Oi valoa, oi iloa joululevy. Tapiolan lapsikuoron joululevy, jossa on sekä suomalaisia että kansainvälisiä jouluklassikoita ihanina sovituksina enkelimäisesti laulettuna on se viimeinen niitti, joka saa tämän ulkosuomalaisäidin kyynelehtimään niin, että uintaidottomia rupeaa pelottamaan.

  Hei tonttu-ukot on aika ässä minunkin mielestä. En etsi valtaa loistoa kaunein joululaulu kautta aikojen ja maiden. Inhokkini, mutta monien suosikki, Varpunen jouluaamuna - sen melodia kerta kaikkiaan vihloo mun hampaita ja se hidas pateettisuus käy hermoon. Sylvia joululaulusta en oikeastaan tykkää, mutta ilman sitä ei joulu kuitenkaan tule. Se oli nimittäin isäni lempijoululaulu ja hän oli varsinainen joulufiili.

  Top tenissä on Carola Häggvistin joululaulu, jonka nimeä en nyt saa päähäni. Vaikea laulaa, mutta silti me sitä joka joulu lauletaan ja siinä kanssa on nessut tarpeen.

  Meidän tytöt tykkää erityisesti säestää pianolla Joulu saapuu jokaiselle...ja Petteri Punakuonosta tykkää koko perhe. Eikä joulupuuroa voi syödä ilman, että ensin on laulettu sikermä "joulu on taas, joulu on taas - koska meillä on joulu - porsaita äidin oomme kaikki".

  Rakastan myös englantilaisia ja ranskalaisia joululauluja ja jouluaattoyönä hipsin Geneven vanhan kaupungin läpi katedraaliin ja laulan sydämeni kyllyydestä jouluyö, juhlayötä ranskaksi.

  Lopuksi - kiitos kauniista blogista! Lempi Sveitsistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Lempi miten ihanaa kuulla teidän joululauluistanne, ja huikean vahva kuva tuli tuosta yömatkasta katedraaliin. Hirmuisen kiva, että pidät blogistamme, kiitos <3

   Poista
 5. Meillä lapsi pitää huolen joululaulujukeboksista, nytkin huoneessaan raikaa ne koko ajan.
  Mä olen monellekin joululaululle tosi allerginen, esimerkiksi tipetappia en kestä millään ja muutkin riemukkaina raikaavat nostavat niskakarvat pystyyn ja hermot pintaan, vaikka kuinka tiedostan sairauteni.
  Mun omat lempparit on ehdottomasti Varpunen jouluaamuna ja vanha kunnon Sylvian joululaulu. Myös Ave Maria ja muut hengelliset sopii korviini kyllä, vaikka muutoin en ole uskonnollinen yhtäänkään.
  Ja on totta, että tuo kohta "keskellä liljain ja ruusujen" on tosi kaunis ja muutoinkin sitä laulua on kauhean kiva luritella, sanat sopii jotenkin hyvin suuhun ja sorahtelevat mukavasti.
  Joo ja tykkään kyllä kovasti myös Maa on niin kauniistakin. Riippuu aina myös sovituksesta ja esittäjästä...väärä laulaja niin johan tökkii mikä tahansa kipale.
  Näitä oli kiva miettiä-kiitos:)

  VastaaPoista
 6. Aivan pakko vielä lisätä luettuani Lempin kommentin: minun ykkösinhokkini onkin se porsaita äidin oomme ja En etsi valtaa loistoa oli lapsuudessani se ihanin, jonka hoilasin vissiin aika puhki, kun nyt se ei tullut edes mieleen. Hieno se on silti!
  Juicen Sikaakaan ei saa unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ave Maria on ihana. Pojan mielestä paras joululaulu on tietysti Petteri Punakuono. Tyttäret, joista varsinkin vanhempi on ihan jouluhullu, soittavat kaikkea joulumusaa ja koko ajan. Herra Kamera muistelee haikeudella erästä yötä, aikojemme alussa, kapeassa sängyssä, kun makasimme pimeässä ja lauloimme kaikki joululaulut läpi.

   Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"