22.3.2014

Saving whom?


Winds in the east
Mist coming in
Like something is brewing
About to begin
Can't put me finger
On what lies in store
But I feel what's to happen
All happened before.


Kävimme viime viikonloppuna katsomassa Saving Mr. Banksin. Elokuva oli ihan erilainen kuin olin kuvitellut. Olin kai ajatellut sukeltavani enemmän Maija Poppas-elokuvan tekemiseen 60-luvulla, ja takaumia kirjailija P. L. Traversin lapsuuteen en osannut odottaa ollenkaan.

Niin, ne takaumat... Hmm. Ojoj, minusta nyt kyllä lipsahti melodramatiikan puolelle. Colin Farrell isänä veti a-i-k-a överisti ja symboliikkaa alleviivattiin rautatiekiskon painokkuudella. Ja piiiiiitkiä, latautuneita katseita kaupan päälle.

Itse asia, eli P.L.Traversin ja Walt Disneyn kädenvääntö Maija Poppasesta kertovan kirjan filmatisoinnista oli kyllä ihan viihdyttävää. Verkkaista, mutta viihdyttävää. Vaikkei kaikki varsinaisessa yhteistyössä aikanaan mennytkään kuten elokuva sen esittää, niin saamme hyvän kuvan Traversin tinkimättömästä suhteesta luomukseensa. Ihan oikeutettua, mielestäni, vaikka samaan aikaan iloitsenkin elokuvan olemassa olosta juuri sellaisena kuin se on!

Parasta elokuvassa:
- Emma Thompsonin esittämän P.L.Traversin puvustus, varsinkin tuo kuvassa näkyvä villatakki-pidike-mikä-lie, mä haluan tuommoisen! Ja Emma Thompson kyllä ihan ilman mitään pidikkeitäkin.
- Kirjailijan äitiä esittävän Ruth Wilsonin kasvot, voi miten kaunis! Myös studion luovan tiimin säveltäjäkaksikko, veljekset Sherman ovat kivoja pikku naamoja, heitä esittävät B.J. Novak ja Jason Schwartzman, (jota olen tsiigaillut sillä silmällä Marie Antoinettesta Bored to Deathiin. Okei nyt mä lähden taas sivuraiteille...)
- Kirjailijan lapsuuden vaikutus tähän klassikkoon ei ollut tiedossani. Me kai aina kirjoitamme sitten kuitenkin jotakin itsestämme kaikkeen, mitä kynästämme laskemme... Elokuvan nimikin siinä selittyy, elokuvan kuluessa. Ja Maija Poppasellakin on todellinen esikuva!
- Ihan lopussa kuuluva vanha äänitteenpätkä, jossa oikea P.L.Travers oikoo leffaväkeä elokuvan kulusta. Mahtavaa!

Elokuvan loppupuolella Tom Hanksin kyllin eläväisesti esittämä Walt Disney kumartuu Traversin puoleen ja sanoo jokseenkin että "halusin tämän olevan maaginen matka meille kaikille", ja siinä se ehkä tiivistettynä tulee. Elokuva ei ollut ihan niin maaginen matka kuin mihin olin toiveikkaana hypellyt, tarinan ja pienen taian tarpeessa.

Mutta kun pääsimme kananpoikinemme kotiin, kaivoivat tyttäret hyllystään alkuperäisen Maija Poppasen. Siis sen kirjan. Se jos mikä on hyvä merkki, että elokuva on tehnyt tehtävänsä, pistänyt janoamaan lisää.

Koska minä rakastan kaikkia tiedonmurusia ja kaikkea nippelitietoa ihan kaikesta, haluan uskoa, että tekin rakastatte. Triviaa tämän elokuva tiimoilta löydät täältä.

2 kommenttia:

  1. Tästä tulikin mieleen, että kuopustahan ei ole vielä vietykään Poppasen maailmaan. Pitääkin kaivaa kirja esille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kyllähän se Disneyn elokuvakin on ihana! Ihmettelin muuten tämän Saving Mr. Banks elokuvan kohdalla ensin 12 v -ikärajaa, mutta elokuvan nähtyäni en ihmetellyt enää, sen verran synkkiä sävyjä se sisälsi. Meidän kuopuksemme ei ollut mukana elokuvissa, ja ehkä ihan hyvä niin. Tytöt tykkäsivät elokuvasta paljon, joten yllä oleva vähän nihkeä arvioni eriää siis selkeästi heidän mielipiteestään!

      Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"