1.10.2014

Ma Marseille

Kukaan ei kai edes huomannut, että minulla jäi toissakesän Ranskan matkakertomus kesken. Kas kun osia oli jo yli kaksikymmentä siinä vaiheessa, ja vaihtui kone, ja matkakuvat vanhalla, korisevalla läppärillä räpyttelivät hädissään ja sen sellaista. Ymmärrän hyvin teitä, ymmärrän minuakin. Matka oli, matka meni.

Siltä kesäkuulta toivoin, että pääsisin Marseilleen (jossa olin viimeksi ollut 15-kesäisenä) bouillabaisselle, että näkisin Cézannen ateljeen ja että osuisin 1100-luvulla rakennettuun luostariin, Abbaye Notre-Dame de Sénanqueen verestämään nunnuushaaveitani kukkivien laventelien aikaan.

Minusta minä olen yks onnen kultatyttö, kun toiveista toteututuivat kaikki kolme, osa aavistuksen rampoina, noin niin kuin unelmiksi, mutta silti!
 • Kävin Marseillessa. Kaksi kertaa. En syönyt bouillabaissea, mutta löysin niin ihanan pienen rantakuppilan, että haaveilen siitä edelleen viikoittain. Tyttöni mun olivat suunnillen saman ikäisiä kuin minä silloin, kun kurkotin porkkanafarkuissani ja Molly Ringwald-kampauksessani Notre Dame de la Garden kivimuurien yli ja tunsin syleileväni koko valtavaa kaupunkia. (Linkkien takaa löydät Herra Kameran kauniita kuvia, suosittelen klikkaamaan.)
 • Kävin myös Abbaye de Sénanquessa, tosin hiukan liian aikaisin kesän kannalta, laventelit olivat vasta tuloillaan. Elämäni pienemmällä miehellä osui luostarivierailun alle joku periranskalainen eksistentiaalinen kriisi, vierailumme oli tiukkahuulinen, lyhyt ja kulmikas. Kuvat luostarista ovat vanhan koneeni kätköissä mustavalkoisia, sellaisena ne ainakin muistan. Sopii hyvin päivän tunnelmaan.
 • Vierailimme Aix-en-Provencessa Cézannen ateljeessa, ja se oli juuri sellainen kuin olin ajatellutkin, paitsi että pienempi. 
Näissä kuvissa on pala Marseillea, naulattuna vierastalon seinälle. Seinänpätkässä on sattumalta samaa vihreää kuin pienessä marseillelaisessa pensionaatissa, josta haaveilin jo pari vuotta sitten. Sinne en olekaan vielä ehtinyt, minulla on kaikkea kivaa vielä edessä. Toivottavasti.

5 kommenttia:

 1. Olen käynyt Aix-en-Provencessa vuosia sitten Nizzasta ja minulla on sieltä ostettu keittiön pöytäliina.Fiilistelen sen ääressä välillä, kun kaipaan niitä paikkoja. Cézannen ateljee oli kokemisen arvoinen paikka

  VastaaPoista
 2. Olen vasta viime aikoina onnekkaasti päätynyt mahtavan bloginne lukijakuntaan. Täältä löytyy aina just ihanaa kuvaa ja asiaa. Niinkuin nytkin mm. tuo pensionaattilinkki, hyvä etten ole jo matkalla tuonne! :D Mutta hei, Hangossa kävin jokin aika sitten. Älytöntä, vasta nyt ekaa kertaa elämässäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanja, niin ihanat kuvat blogissasi Hangosta, ja muutenkin. Alkoi tehdä mieli Barcelonaan... Ilo löytää sinunkin tonttisi tämän kommenttisi myötä! Tosi kivaa, että pidät meiningistämme, kiitos.
   (Jaoin Arvaa missä-linkkisi blogimme fb-sivulla, toivttavasti ok!)

   Poista
 3. Marseillesta minäkin tykkäsin! Noin muutoin tykkään Ranskassa enempi Bordeauxin liepeistä ja siitä sitten melkein jo Espanjaan vippaavista paikoista.

  Mutta Hanko on kyllä hienoista hienoin! Sen verran on itsessäni altruistin vikaa, että joo, voisin ottaa mainostamasi funkistalonkin, jos joku ihan väkisin tyrkyttäiis. Vaikka olis kyllä ihan hirveeeen vaikeeta ja hankalaa, kun ei olisi sopivia huonekalujakaan sinne. Mutta ehkä just ja just kestäisin.

  Belgian Lempi

  VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"