1.7.2016

Paitamekkobileiden reseptit, osa 3


Laukkaamme paitamekkobileiden kolmanteen osaan, ja jälkiruokaan. Melko turhauttavaa, ettei jälkiruoasta valmiina annoksena ole olemassa kuvan kuvaa, iskimme kuvaajan kannalta harmillisen hämärässä ja sateisessa illassa ahnaasti makean herkun kimppuun. Lapset keskittyivät kermavaahtoon, marjoihin ja kekseihin, tässä jälkiruoassa viini todellakin maistuu, eikä sitä haihduteta keittämällä kuten monissa jälkiruoissa.

Valoisammat kuvat ovat jo seuraavalta päivältä. Kuka sitä nyt hyviä bileitä yhteen päivään jättäisi! Ja ruokaakin riitti lounaaksi yllin kyllin, elelimme pari päivää kuin tarujen herkkuja tursuavassa runsauden sarvessa. 

(Muista ottaa aikaisempien osien lihojen keitinliemet talteen, niistä syntyy mahtavia risottoja tai niissä voi keitellä tortellineja, lihaliemi on äärimmäisen maukas! Ja alla Merja antaa vielä extravinkin zabaione-reseptistä ylijääville valkuaisille. Ja se ei ole marenki.)

Mennään pidemmittä puheitta Merjan jälkkäriohjeeseen:

* * * 

Lo Zabaione

Tässä annetun ohjeen määrästä syntyy noin kymmenkunta pientä, n. 1 dl annosta. Marsala-viini on voimakkaan makuista, joten marsalan määrää voi vähentää, jopa puoleen.


2 dl sokeria (sokerin määrää riippuu viinin makeudesta, mitä makeampi viini, sitä vähemmän sokeria.)

8-9 keltuaista
4 dl Marsalaa, tai hyvää muskatviiniä (esim. Moscato d'Asti)


  • Vatkaa sokeri ja keltuaiset niin, että sokeri sulaa hyvin. Laita sokeri-keltuaiskulho liedelle vesihauteeseen, lisää viini ja hämmentele, kunnes seos sakenee. (Ennen aina hulluna vispasin, kunnes tajusin, että lopputuloksen pitäisi olla ennemmin vanukas kuin vaahto!) Sakenemisessa kestää suunnilleen 6 minuuttia.
  • Zabaionen voi hyydyttää viileässä hyvissä ajoin ennen tarjoilua tai tarjoilla saman tien.
  • Zabaionen kanssa on tapana tarjota mansikoita tai muita ajankohtaan sopivia marjoja tai hedelmiä, sekä keksejä. Me kokosimme zabaione-annostemme päälle kermavaahtoa, metsämansikoita ja italialaisen sokerikeksin. Annoksista voi viritellä omia versioita, kerrostaa zabaionea kermavaahdon kanssa tai sekoittaa vaahdotetun valkuaisen tai kermavaahtoa kevennykseksi. Nesteenä voi käyttää viinin sijasta vaikkapa appelsiinimehua. Itse teen välillä zabaionen siideristä. 
  • Zabaionen teosta jää reilusti valkuaisia jääkaappiin, onneksi ne säilyvät hyvin ja niitä voi pakastaakin. Varaan usein jonkun valmiiksi ruodottoman kalafileen ja kermaa valmiiksi, ja teen niistä ja valkuaisista kalamurekkeen seuraavaksi päiväksi.

Lue lisää: Paitamekkobileiden reseptit, osat 1 & 2. Nyt puuttuu enää se paitamekko! 

2 kommenttia:

  1. Zabaionea tulee vatkattua aina silloin tällöin, koska kuopus tykkää tehdä marenkeja. Siideriä en ole koskaan hoksannut kokeilla nesteenä. Kävisköhän siideri-zabaionen höysteeksi kirpeäksi jätetty raparperihilloke?

    Belgian Lempi

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"