14.9.2013

Memento vivere




Kuvat: Marjaana Mitikka

En saa silmiäni irti näistä kuvista. Lukijamme Marjaana vinkkasi Emil Cedercreutzin taiteilijakodista, Harjulasta. Ei olisi ehkä ihan ensimmäiseksi matkakohteeksi tullut mieleen, mutta nyt tuntuisi suuresti romanttiselta lähteä Herra Kameran kanssa retkelle Harjavaltaan!

"Sisustuksen perusteella Harjula on yksi Cedercreutzin elämäntyön helmistä. Ajatuksena oli koti kokonaistaideteoksena. Jokaisella esineellä tuli olla oma historiansa ja yhdessä niistä piti syntyä värien ja muotojen harmoninen sinfonia. Vanhojen tyylien ja kaukaisten kulttuurien sekoitus loi sadunhohtoisen tunnelman. Elämänuskonsa taiteilija kiteytti ulko-oveensa sanoiksi Memento vivere - Muista elää".
- Lue lisää Harjulasta täältä.

"Cedercreutz jatkoi opintojaan Euroopan taidekeskuksissa Brysselissä, Roomassa ja Pariisissa. Taideopinnot ulkomailla muokkasivat sekä Cedercreutzin taiteellista tuotantoa että aatemaailmaa. Hänen oppi-isinään olivat Charles van der Stappen, Constantin Meunier ja Auguste Rodin. Brysselissä vuosina 1903–1904 Cedercreutz tutustui aatesuuntaukseen nimeltä tolstoilaisuus, mikä näkyi myös hänen teemojen valinnoissaan. Brysselin vuosiensa jälkeen Cedercreutz opiskeli valtion stipendillä Roomassa vuosina 1904–1905 sekä myöhemmin vuosina 1906–1909 Pariisin Académie Julianissa."
-Emil Cedercreutz Wikipediassa.

Koska olen Kirjatoukka:  Emil Cedercreutz, Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Muistelmia. Hagelstamilta.

1 kommentti:

  1. Se on lumoava paikka. Kannattaa ehdottomasti ottaa retkikohteeksi. Me oltiin samalla kerralla leineperissä. Sekin on ihana.

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"