13.7.2014

Mitä odotan, kun odotan kesää?


Nyt sen muistan. Mä en jotenkin osaa puhua kesää.

Odotin taas ihan hulluna venyviä aurinkoisia päiviä ja lukuhetkiä korituolissa pihapuun alla, mutta nyt en kuitenkaan muista mitä siellä auringossa tehtiinkään ja korituolinkin ympärillä on ruuhkaa.

Mitä siis oikein odotin, kun odotin kesää?

Odotin raukeutta, luulen.

En muistanut nälkää, pölyä enkä pyykkikasoja, luulen.

Kun aurinko paistaa, pitää tehdä, pitää mennä. Pitää grillata, pitää rillata. Hellemekko, surffitukka, varvastossu, korikassi. Lakatut varpaankynnet paikataan vauhdissa. Cin cin!

Oma koti on vieras talo kesällä. Sotkuinen ja hiekkainen. Ovesta ei mahdu sisään, kun rantapeitot ja sulkapallomailat ovat tehneet teltan eteiseen. Kookoksentuoksuinen vartaloöljy täplittää kylpyhuonetta. Keittiöni on jonkun kesäihmisen jäljiltä mansikasta tahmea.

Koko maailma puskee mustasta mullasta ja viileästä vedestä hienoa satoa, mutta ei ole kai aikaa kokata. Ei ainakaan sisällä, kun ulkona paistaa vihdoin aurinko. Aurinko! En kuitenkaan halua rantaan, en santaan, en puistojuhliin enkä purjeveneiden kansille. Lyön kuuluisat kantapääni tiukasti maahan niin että sora pölähtää. Seison siis keskellä pihaa, auringossa, enkä tee mitään. Seison ja ihmettelen. Seison, ja ajattelen, että haluaisin olla jossain muualla.

Aikaisin aamulla ukkoskuuro pyyhkäisi yli Hangon. Me päätimme pakata ankanpojat autoon ja lähteä seikkailulle. Kirjatoukan karavaani kulkee itärajalta länsirannikolle suloista siksakkia eikä kukaan, ei kukaan tiedä missä me menemme ja milloin me palaamme.

Voikaa sillä välin hyvin, nauttikaa siitä mitä kesäksi kutsutaan!

Lisälukemista: YLE/ Tove Jansson 100 v. "Suvaitseva muumiperhe ei katso vinoon erikoisempiakaan vieraita. Muumilaaksossa saa olla juuri sellainen kuin on. Siteeraan Nuuskamuikkusta: ”Ne tahtoivat rupatella. Ne olivat kaikkialla. Mutta niiden seurassa saattoi olla yksikseenkin. […] Kuinka on mahdollista, että minä olen saattanut viettää niiden seurassa kaikki pitkät kesät huomaamatta koskaan, että ne antoivat minun olla yksikseni." 

24 kommenttia:

  1. Hyvää matkaa! Nähdään talviunilla! Tai toivottavasti jo vähän ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä me jo aiemmin kömmitään näppäimistön ääreen :)

      Poista
  2. hyvää matkaa :) ehkä SE kesä jota odotit odottaa kotona kun palaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sitä kesää, jota odotin, ei ole olemassakaan :)

      Poista
    2. onhan sekin mahdollista :) toisaalta ehkä myös toivottavaa, koska unelmia täytyy aina olla ;)

      Poista
    3. ja ehkä se onkin kotiinpaluu jota odotit?

      Poista
  3. Jos voin jotain kohdetta harhailuun suositella niin kuvanveistäjä Emil Wikströmin koti-ateljee museota Visavuorta Valkeakosken kupeessa. Päädyin paikalle sattumalta ja kokonaisuus teki kyllä vaikutuksen. Museossa on nyt näyttely kaverusten Wikströmin ja Gallen-Kallelan Pariisin opiskeluajasta ja 1:1 malli poikien jakamasta vinttikomerosta sai kyllä syviin mietteisiin. Millaisia polkuja ihmiset ovat olleet valmiitta taittamaan unelmansa eteen. Ja museon rakennuskokonaisuus on kyllä erityinen, kaikki ne Pariisin arteet, visuaalista iloa ulkona ja sisällä! Lämmin suositus kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos, lisätty reitille! <3

      Poista
    2. Juuri satuin tuolla käymään kun tarjoutui tilaisuus. Tykkäsin kovasti Wikströmin asuintalosta, ateljeerakennuksesta ja kahvilastakin. Kari-paviljonki ei sen sijaan kiinnostanut juurikaan ja kesän näyttely Pariisin ajoista oli minusta aika korni, vähin eväin pykätty. Vaivaa oli kyllä nähty, mutta...
      Edelliselle kommentoijalle tekee mieleni lisätä, että voisin vaihtaa vaikka heti taloni täällä tuollaiseen kopperoon Pariisissa. Sillä erotuksella, että toista nukkujaa en siihen tilaan huolisi. Ehkä sen vielä teenkin kun aika on kypsä:)

      Poista
  4. Suotuisia tuulia matkaanne!

    VAIN nauttikaatten!

    Turvallisia reittejä toivotellen,

    Mehtis 8)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehtis, et uskokaan miten nautimme, ja miten lähellä sinun maisemiasi!

      Poista
  5. Hyvää matkaa, hyvää matkaa! Minustakin kesään kuuluu reissu, jolloin kotona ei kummittele kotityöt, vaan saa jättää ruoanlaiton ja siivoukset muiden huoleksi. Sen perään maistuu taas kesäkotoilu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla, välillä on lähdettävä, jotta voi palata.

      Poista
  6. Osuit taas niin ytimeen!

    Juuri tässä sanoin viime viikolla miehelle, että oikeastaan en tykkää kesästä, koska se esittää niin paljon vaatimuksia ja samalla syyllistää. Kesäkuusta vielä pidän, silloin saa olla suht rauhassa, mutta annas olla kun heinäkuu pyyhältää paikalle ja vaatiminen alkaa.
    Talvella muistan kyllä tämän. Vaikka kaipaan lomaa ja lämpöä ja vihreää, en kaipaa niinkään itse kesää. Heinäkuusta on pikkuhiljaa tullut se kuukausi, josta vähiten pidän. Heti tammikuun jälkeen.

    Nauttikaa reissusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama. Heinäkuu on vaikea, mutta vain kotona. Täällä erämökillä heinäkuu on hellä, toivottavasti saan palata.

      Poista
    2. Juu, vain kotona!
      Erämökki kuullostaa mahtavalta, siltä ettei sinne saavu laumoittain majoitettavia yllätysvieraita...

      Poista
  7. Ihana blogi, löysin sattumalta. Erilainen ja kauniit kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos uusi ystävä. Toivottavasti jatkat kulkua kanssamme.

      Poista
  8. Käyn päivittäin nyyhkyttämässä, kun vieläkään ei ole mitään elonmerkkiä... Annan kyllä mielelläni sinun lomailla mutta odotan silti, että jonakin päivänä täällä olisi edes ihan pikkuinen teksti - edes muutama sana - edes yksi kuva - edes...! NYYH!

    VastaaPoista
  9. Hei, meidän loma suuntautui Hankoon ja suositustasi kiertää uusi luontopolku. Kiitos, kyllä kannatti! Tuli vaan turhan kiire eteläkärjessä takaisin, kun aurinko jo laski mailleen ja oli palattava ennen pimeää, ettei tarvinnut kompuroida. Reissuun siis kannattaa varata ehdottomasti n. 3 h, jos haluaa istua ja nauttia etelän kallioilla; upeita olivat ja joutsenperhe ui myös siellä ilonamme. :)
    Kimppaan ajatuksiasi kesästä, ihanaa aikaa, mutta liikaa kaikkea tai liian ahnas kaikelle.. Pitäisi vaan myös olla ja nauttia kodista, jossa myös omaa pihaa! Rauhaisaa loppukesää =D

    VastaaPoista
  10. Mahtavaa, että löysitte reitille! Matka on tosiaan pitkä, ja aikaa vievä, haluaahan sitä välillä pysähdellä katsomaankin eikä vain marssia. Odotan syksyn viileitä iltapäiviä, ja sitten menen uudelleen. Oikein kaunista kesänjatkoa!

    VastaaPoista
  11. Toukkis! Mää oli Hankos koko bändin kans (kato blogist vaik) mut sää kiärrät jossain päin Suamee ;( Nauti ny ja jos piipahdat Turus niin hätyytä! Otetaa skumpat sit tääl ku ei siäl :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan nakki! Kyllä me täällä jo olimme, vaikka sitä blogista ei vielä huomannutkaan. Ihanaa, että osasitte ottaa ilon irti ilman meitäkin (kai nyt tolla bändillä!!) ja tavataan me toiste! Kiva kun kävitte!

      Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"