8.1.2015

#libertédexpression

"La liberté d'opinion et d'expression est l'une des premières libertés politiques et plus généralement des libertés fondamentales. Dans la Déclaration des droits de l'homme et du citoyen de 1789, elle apparaît comme la première des libertés, la liberté y étant le premier des quatre droits de l'homme." 

Tiedättekö, tämmöiset ajat kun nyt esimerkiksi Pariisissa viedään ihmishenkiä pilapiirrosten tähden ovat vaikeita monella tapaa bloggarillekin. Ei ole sanoja, on vain sekavia tunteita, foorumikaan ei tunnu ihan sopivalta, mutta silti kokee pakottavaa tarvetta kommentoida jotenkin. Edes sananvapauden tähden. Peläten toki samalla, että asettaa sanansa väärin. Joka tapauksessa, tuntuu mahdottomalta jatkaa kepeää matkakertomusta niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

On käsittämätöntä kuinka voimakas voi kynä olla. Viiva, kirjain. 

Minusta on ristiriitaista huutaa julmetun konekiväärin takaa jumalansa suuruutta vaikkapa nyt kahdeksankymppisen sarjakuvapiirtäjän ruumiin äärellä. Kuinka pieniä ja heikkoja ja herkkähipiäisiä ovatkaan ne jumalolennot, jotka, jos nyt edes ovat olemassa, eivät pystyisi itse hoitelemaan herneitä omissa nenissään, vaan tarvitsisivat siihen vauhkoja uskonsotureita. Varsinainen jumala, jos naurava ihminen pelottaa.

Te tiedätte, että rakastan työhuonekuvia kirjoituspöytineen ja kirjahyllyineen. Tätä kuvaa on riipaisevaa katsoa, mutta silti se on kaunis. Sarjakuvapiirtäjä Georges Wolinskin (1934-2015) tyttären valokuva Instagramissa isänsä tyhjästä työhuoneesta on otsikoitu "Papa est parti."

Se, että puutun tähän, vaikken ole vuosien saatossa juurikaan kirjoittanut muista maailmaa ravisuttaneista tapahtumista, ei tee sodista, tragedioista ja vääryyksistä itselleni yhtään vähemmän tuskallisia. 

5 kommenttia:

 1. Kirjoitit tärkeästä asiasta taas kerran. (Toki matkakertomuksetkin ovat sellaisia.) Ihmettelen aina, että jumala ja ihmisten uskonnolliset tunteet sekoitetaan. Muistan aikoinaan Suomessa käydyt jumalanpilkkaoikeudenkäynnit Hannu Salamaa vastaan. Tunsin ne käynnistäneen hovioikeudenneuvoksen. Ihmettelin jo silloin, voiko Jumalaa (isolla alkukirjaimella) pilkata. Ylettääkö meidän pilkkamme muualle kuin ihmisten tasolle. Jumala ei todellakaan tarvitse meitä puolustajikseen. Olen kauhuissani, tapetaanpa ihmisiä islamin tai kristinuskon nimissä, en usko, että Jumala, haluaa sellaista. Toivoisi, että ihmiskunta oppisi jotain mutta ei. Historia opettaa, ettei historia opeta mitään. Aikoinaan ihmeteltiin niitä tietämättömiä barbaareja, jotka uhrasivat lapsensa jollekin Moolokille tai muulle jumalalle. Nyt ollaan ihan samassa ja pahemmaksi menee. Voi Anna, toivoisin niin, että ihmiset voisivat elää sovussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terhi, Terhi, niin minäkin toivon! Ja juuri TUO: "Voiko Jumalaa pilkata"? Kiitos kun kiteytit purkaukseni.

   Poista
 2. Oli jotenkin lohduttavaa-vai miten sen sanoisi-löytää tämä kirjoituksesi täältä. Hyvin puit sanoiksi ajatukset, jotka päässäni ovat koko päivän risteilleet ja päätäni rääkänneet. Silmät kosteina olen uutisia seurannut, muistanut miten kuljin vuosi sitten ihan näillä tragediankin kulmilla vaikka se toki tässä ihan epäoleellista.
  Ei voi käsittää, ei vain voi käsittää.
  Ja nyt menen takaisin lämmittelemään matkakertomukseesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vain murto-osa ajatuksistani, ei ole helppoa pukea sanoiksi. Ja osin ajatustyökin on vielä niin kesken... Vaan eihän tämmöistä voi selittää saati ymmärtää tai jotenkin pohtia valmiiksi....

   Poista
 3. Jotta saisit rauhan, opeta rauhaa oppiaksesi sen itse.(IOK)
  Mitä ihmettä ajatella? Mitä henkensä menettäneet ihmiset olisivat toivoneet? Hyökkäyksen taustalla on aina pelko. Vihan taustalla on aina pelko. Mitä tästä voi seurata? Lisää pelkoa, lisää hyökkäyksiä, lisää vihaa. Minkälaisia ihmisiä me oikein olemme? En tiedä vastauksia mutta yhden asian tiedän. Voin olla myötätuntoinen. Voin omalta osaltani yrittää toimia ilman pelkoa ja vihaa. Silloin en ainakaan lisää tänne sitä mitä on jo ihan liikaa. Nämäkin ovat tietysti vain sanoja. Joidenkin todellisuudessa puukkoja paperilla.
  annu

  VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"