8.4.2015

Suut makiaks









Pääsiäisenä pöydässä oli myös jälkiruokia, harvinaista herkkua meillä. Harvinaista siksi, ettei minulla ole juuri koskaan minkäänlaista inspiraatiota kokata mitään makeaa, ja lisäksi suhteeni kaikkiin mahdollisiin taikinoihin on hivenen traumaattinen. Liivatteella en lähtisi pelleilemään edes unissani. Lapset ja mutsi ottivat jälkiruokarintamalla onneksi ohjat käsiinsä.

Rahkapiirakka on minun isoäitini bravuuri, hän teki sitä aina pääsiäisenä. Kyseessä on siis nyt se toinen mummo, ei tämä kattokruununkiillottaja, joka vastikään lakkasi iäksi kiillottamasta. Tämä oli se Sonia Rykielin vaatteissa leivoksia naposteleva kaunotar, isoäiti isän puolelta, loistava ruoanlaittaja hänkin, rauha hänen sielulleen. Noh, asiaan. Pietarinkadun mummon rahkapiirakka tehtiin aina voita tirisevään muropohjaan. Päälle levitettiin runsas kerros appelsiininkuorella ja appelsiinihillolla, vaniljalla ja rusinoilla maustettua makeaa rahkan, kerman ja munien sekoitusta. Sellaista väkerrettiin siis nytkin uunipellillinen muistoa kunnioittaen.

Lisäksi lusikoimme ahneisiin suihimme ei-minkään-mummon-mangojuustokakkua sekä kiivi-banaanisorbettia mascarpone-kermavaahdolla. Kaikkien satojen suklaamunien lisäksi. Ei kuulkaa tuuli hevillä heiluttele tätä tyttöä tuolla kevätmyrskyssä, sen voin vannoa...

Mangojuustokakku 

Pohja:
150 g Digestive-keksejä tai vastaavia
70 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2,5 dl kermaa
200 g Mascarponea
vajaa dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle:
250 g mangososetta
1 dl hyytelösokeria

Hienonna keksit ja sekoita muruihin sulatettu voi. Taputtele seos irtopohjaiseen vuokaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se ilmavasti Mascarponeen. Mausta sokereilla. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja kiehauta sillä aikaa sitruunamehu. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne nopeasti kuumaan sitruunamehuun. Kaada liemi ohuena nauhana kermavaahtoon ja sekoita hyvin. Lusikoi täyte keksipohjan päälle ja pistä jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi.
Kauniin kiiltävä päällinen syntyy kun kiehautat mangososeen ja lisäät siihen sokerin koko ajan sekoittaen. Kiehuta kirkkaaksi ja valuta jäähtyneenä hitaasti ja vähän kerrallaan kakun päälle.

4 kommenttia:

  1. Arvaa, missä meidän kotonamme on peritty kristallikruunu! No vessassa tietysti. Siihen on lisätty kristalleja ja kullanvärisiä hörhelöitä ja se on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä paikka! Siellähän sitä loistetta kaivataan!

      Poista
  2. Kyllä minä niin nautin näistä jutuista ja kuvista ettei ole tottakaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, ihana kuulla, kiitos! Ja minä nautin kissoistasi!

      Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"