16.6.2015

Lihapullabisneksiä






Haa, resepti, pitkästä aikaa!

Juuri kun luulin, etten kokkaa enää koskaan, niin eilen oli ihanaa heittää essunnyörit ympäri uuman ja heilutella veistä keittiössä.

Terapeuttista jopa, sanoisin. Olen törmännyt pahaan silmään ja kurjaan kieleen, kesäkauppias on joillekin kanssahankolaisille kirosana. Ensimmäisen kerran huomaan ajattelevani olisiko jossain vähän suuremmassa kaupungissa sitten kuitenkin helpompi hengittää. Tai maassa.

Lohturuoaksi valikoituivat mitkäs muutkaan kuin lihapullat. Italialaiseen tapaan, jos se nyt on italialainen tapa, että hautuvat tomaattikastikkeessa.

Näin se kävi.

Ensin tomaattikastike tulille. (Meillä on muuten uusi kaasuhella, siitäkin olen unohtanut kertoa, tulesta tuli mieleen!)

Kattilan pohjalle reilu loraus öljyä ja muutama valkosipulinkynsi pilkottuna. Nopeasti perään (ettei valkosipuli ruskistu, vaan vain aavistuksen pehmenee ja hönkäisee arominsa öljyyn) pari tölkkiä hyvää tomaattimurskaa, pari isoa lusikallista tomaattipyrettä ja ehkä desin verran kiehuvaa vettä, viinipullon pohjat. Alkaa ihana pulputus.
Pilkoin kaikki talosta löytyvät nuupahtaneet yrttiruukut multaansa myöten isoksi, vihreäksi keoksi. Timjamia, basilikaa ja persiljaa, varsineen päivineen, sinne vain, kastikkeeseen. Ulkorapuilta parit kituliaat oksat rosmariinia myös. Suolaa ja mustapippuria, kuivattuja Provencen yrttejä. Laitoinko vähän fenkolinsiemeniä? No laitoinhan minä. Isoimmat yrtinvarret ja -oksat voi poimia lopuksi pois.

Sitten itse lihapullabisnekseen: 1 kg jauhelihaa isoon kulhoon, 2 munaa, ja sitten taas kaappien tyhjennystä. Edellisestä sessiosta yli jäänyt mozzarellapallo, pecorinoa, pinjansiemeniä salaattipäivältä... kaikki pieneksi pilkottuna tai raastettuna lihapullataikinaan. Maustamisessa ollaan rohkeita. Samalla kun huseeraan, katselen tomaattikastikkeen roiskimalta läppäriltäni Areenasta Välimeri lautasella-ruokasarjaa. Vaikken kokkaakkaan nyt mitään suoraan sarjasta, inspiroi se silti ruoanlaitossa rentoon meininkiin Ottolenghin malliin. Jaa jeeraa? No pannaan! Pannaan hei Garam Masalaakin kun se tuossa seisoo, ja koska kanelia olin juuri vähän salaa ajatellutkin! Suolataan, rouhitaan mustapippuria. Taas neitsytoliiviöljyn ihana puronen.

Pyörittelimme Herra Kameran kanssa kahteen pekkaan pullerot samalla kun ruudulla täytettiin kesäkurpitsan kukkia. Kaunista.

Sulloimme lihapullat suureen, korkealaitaiseen uunivuokaan vierivierekkäin. Nakkasin vuoan uuniin ensin ihan sellaisenaan, ja kun lihapullissa oli vähän väriä, kauhoin tunnin kuplinutta tomaattikastiketta päälle ja jatkoin hauduttamista hiljaisemmalla lämmöllä vielä jonkun aikaa.

Mehevät ja mausteiset lihapullat nautittiin vihreän salaatin ja marinoitujen kukkakaalin kukintojen kera.

Punaviiniähän tämä olisi huutanut rinnalleen, mutta me menimme uhmakkaasti roseella. Onhan "kesä", ja ihan kelvollinen uusi luomututtavuus laventelinkuvillaan vietteli viinikaupan hyllyillä.

Hyvä ruoka, parempi mieli, sanoisin, jos se ei olisi niin kornia.

19 kommenttia:

  1. Höh, mitäs ne pahasilmät ja kurjakielet nyt? Onpas kurjaa! Tsemppiä sulle, pää pystyyn ja menoks! Tulen varmaan jossain vaiheessa kesää moikkaamaan!

    VastaaPoista
  2. Perjantaina kova yritys ehtiä shoppaamaan! Liekö ilman kauppaa sitten parempi kuin kesäkauppa? Pöh!

    VastaaPoista
  3. Kukkuu!

    Koirat haukkuu ja karavaanarit ovat teidentukkoina! ;) Se on kuule jonkun kansanosan oltava sesongittain zoomin alla; sie kannat kortesi kekoon mm. em. matkailijoiden kera kesäkohteina :) :) Eikun pingviinihattu piähän ja kohti uusia epäoikeudenmukaisuuksia mottona "työlkil ellää mut kaupal rikastuu!".

    Juhannusjubileerausta toiv.

    just uuden iiihanan ultrakevyen kassaran rankasavottaan (ja juhannuskoivujen siistimiseen) hankkinut Mehtis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanot vaan.. Ja se ite on, joka muita jne.

      Yt. mie ite ;)

      Poista
    2. Ihanaa että Mrs Jones tuli Hankoon, hyvää mainosta Hangolle ja tuo varmasti lisää asiakkaita kaikille. Mutta Hankoon on tietty intohimo, halutaa niin mielellään omia se itsellemme, joten muutokset nähdään pahasta. Tsemppiä kesään ja hyviä myyntejä, nähdään!

      Poista
    3. Kiitos tsempeistä! Hanko-intohimo voi ilmetä niin monella tavalla!

      Poista
  4. Tämä lähentelee yhtä mun lempireseptiäni, mutta teen sen hellalla suuressa kasarissa. Jauheliha voi olla muutakin, mutta parasta tulee lampaanjauhelihasta (jota varten täytyy lähteä kaupunkiin ja siksi harvinainen juttu), kastikkeeseen heitän kikherneitä myös. Ja paaaljon yrttejä minäkin, ja aina kanelia myös. Ja chiliä, sitä ilman tuskin teen mitään.
    Me syömme riisin tai ohran kanssa, mutta tuo onkin mulle jonkinlaista talviruokaa ja vähän juhlaruokaakin, lihaa ei tule oikein arkena syötyä. Arkena sitten samaa kastiketta ilman lihaa pastan ja kukkakaalin kanssa. Mä olen niin tylsä, että melkein kaikki ruuat on tomaattikastike ja jotain.
    Herkkukuvat, ja miten ihmeen ihanasti munankuorenvalkoinen käy yhteen tuon pakkauksen vihreän kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikherneitä, tuota mä en ollut tajunnutkaan! Ja juu, oli mullakin chiliä kastikkeessa, kas kun oon sen unohtanut kirjata. Tänään jatketaan syöminkejä, tänäänhän ne vasta hyviä ovatkin kun yön saivat kastiketta imeä!

      Poista
    2. Pahat silmät tai kielet on mustavalkoista ja kateellista ajatusmaailmaa, sanoo paatunut, mutta erilaisuutta kannattava entinen myyjäneiti! Alussa otti pahasti itteensä ja parin kuukauden jlk ei juuri mikään pelästyttänyt. Ei muuta ku tulta päin!

      Nikadora ;-)

      Poista
    3. Ai myyjäneiti sielläkin, niin kivaa puuhaa!

      Poista
  5. Joo - pah vaan kalkattaville kielille ja mulkoileville silmille. Niitä aina riittää.

    Puotipuksuilet vaan hyvillä mielin ja hymyssä suin!

    Belgian Lempi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei mulla mitään hätää ole, aavistuksen suretti vain aluksi. Olin niin vilpittömän onnellinen kun sain TÖITÄ, vaikka työpäiväni nyt sitten ovatkin n. klo 7-23 :)

      Poista
  6. Pieni putiikkitoiminta on niin paljon antoisampaa kuin ketjuliikemyynti. Kokemusta molemmista.Tämä työsi kuulostaa minunkin yhdelle unelmalle. Jollei rahoitusta tarvisi pohtia, heti laittaisin puljun pystyyn ja ehkä pienen kahvilan saman katon alle!

    Nikadora

    VastaaPoista
  7. Haluuks Toukka että käyn koppaamassa nekkuun jotakuta....Tai pistänkö kudinpuikolla kylkeen...

    VastaaPoista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"