20.12.2015

Ostereita ja samppanjaa

Koska se joulu nyt nurkissa kuitenkin pyörii eikä meillä hyvin syömisen suhteen olla koskaan oltu graah, niin palautetaanpa mieleen lukijamme Tytin minulle pari vuotta sitten lähettämä pariisilaisravintolan joulumenu. Menun on jossain yhteydessä (olisiko voinut olla Hannu Väisäsen kuvittamassa kirjassa Dionysoksen jäljillä - ranskalaista ruokakulttuuria?) esitellyt kulinaristi ja suuri Ranskan-ystävä Jukka Mannerkorpi-vainaa.

Samppanjaa ja oliiveita
Hanhenmaksaa kera Sauternes-viinin
Kinkkua ja melonia

Ostereita ja Rieslingiä

Piikkikampleaa ja tryffelivoita

Villisikaa, kananpoikaa tai kapuunia eli syöttökukkoa

"Normandialainen reikä" (tilkka Calvadosta siis, ruokahalun uudelleen herättäjäksi!)

Vihreä salaatti ja mineraalivettä

Kuutta sorttia juustoja

Hedelmäsorbetti
Pistaasikohokas
Kahvi ja konjakki

Kuvituksena tässä Jean- Francois de Triyn kuuluisa Le Déjeuner d'Huîtres vuodelta 1735. Teoksessa nautitaan Ludvig XV:n hovissa suurella halulla ostereita ja samppanjaa metsästysretken jälkeen. Arvellaan, että se on ensimmäinen kerta kuin tuolloin vasta muutamia kymmeniä vuosia aikaisemmin munkki Dom Perignonin kehittelemä kuplajuoma ja tunnistettava samppanjapullo esiintyvät maalauksessa. Ihana pieni video tutustuttaa teidän maalaukseen tarkemmin (mutta vain ranskankielellä).

J.K. Hei Tytti korjasi menun lähteen, kyseessä oli Jukka Mannerkorven juttu Kateria-lehdessä nro 6/1990!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"