16.5.2016

Kanabiryani


Huh, on palattu Cannesista, on.

Ja on jo käyty kivoissa synttärijuhlissa, kapakassa tanssimassa ja Paku-Villen kanssa lounaalla. On punottu juonia Loun kanssa, vaihdettu Vespoihin öljyt, katsottu lätkää ja pesty pyykkiä. Puristeltu lasten poskia silkasta jälleennäkemisen ilosta, kuunneltu heistä yhden Ahvanmaa-juttuja tuntitolkulla.

Tuijotettu sirpaleisen kännykän näytöltä kyynelsilmin kuvia kaukaisesta ruokapöydästä (joka on oikeastaan liina lattialla) ja opittu mikä on biryani.

Törmätty ongelmaan, jota en arvannut olevan olemassakaan. Mitä tehdä, kun koluat yöllä keikalta kotiin, kaikki kunnolliset perheenjäsenesi nukkuvat ja et saa mekon selkäpuolella sijaitsevaa vetoketjua auki? Menetkö koputtelemaan naapuriin, jossa näet valoa, huudatko apua keskellä öistä Bulevardia vai palaatko baariin ja pyydät ensimmäistä häiskää ystävällisesti avaamaan mekkosi? Ei, kyllä minä sitten kuitenkin herätin Herra Kameran, ja pääsin pujahtamaan pyjamaani. Elämäni on niin jännittävää!

Mutta hei, se biryani.

Chicken biryani, Kirjatoukan vapaalla kädellä vedelty versio

Laita isoon kulhoon kanapaloja, luisia ja meheviä

Pilko kulhoon myös sipulia ja valkosipulia (TAI: minulla oli purkillinen chiliöljyssä marinoituja valkosipulinkynsiä, laitoin ne.)

Lisää reilusti pieneksi silputtua tuoretta inkivääriä.

Valuta päälle runsaasti turkkilaista jogurttia, sitä juoksevampaa

Mausta sitruunanmehulla, harissalla, jeeralla, savupaprikalla...

Pyörittele kanapalat kauttaaltaan mausteiseen jogurttiin ja anna maustua tovi. Tyrkkää sitten kaikkinensa pataan, ja pata kuumaan uuniin.

***

Keitä basmatiriisi ja mausta se suolalla, kanelilla, jeeralla ja kokonaisilla kardemummansiemenillä (vihreitä). Sekoita kypsään riisiin mausteiden lisäksi ruokalusikallinen voita tai öljyä. Kauniin värin riisi saisi esimerkiksi tomaattipyreestä.

***

Paista lisukkeeksi annos vihreää (vaikkapa pinaattia, herneitä, vihreitä papuja...) ja pilko pöytään myös riemastuttavan punainen kulhollinen tomaattia. Paahda pannulla voissa pähkinöitä ja sultana-rusinoita annosten päälle ripoteltavaksi. Kaiken kruunaa korianteri, ja mehevän kanan huumaavan tuoksuista ja jogurtin samettiseksi pyöristämää kastiketta on ihana lipoa suuhunsa sulatetulla voilla sivellyllä naan-leivällä!

Käsittääkseni ehdassa biryanissa yleensä kaikki ainekset yhdistetään, ikäänkuin Lähi-Idän pyttipannuksi, mutta minusta oli hauskaa katsella lautasella eri värisiä lohkoja.

Valitan kamalia kännykkäkuvia, kohta pääsemme Herra Kameran vakaan käden johdattelemina ajassa viikon verran taaksepäin, eli toukokuiseen Cannesiin.

6 kommenttia:

  1. Näyttää loistavalta, varmasti maistuu ihanalta.

    Mun piti tulla tänne vaan huikkaamaan, että pääsen vihdoin kesäkuussa neljäksi päiväksi Hankoon ihan itsekseni ja aion käydä Origossa jajaja.. Kiitos tämän blogin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei JOO! Huomasin viestisi Twitterissä, mutta vastaaminen jäi. KIVAA kun tuut! Laita mulle meiliä jos kaipaat lisävinkkejä <3

      Poista
  2. Herkulliselta vaikuttaa tämäkin resepti :)

    VastaaPoista
  3. Tuohan on suoraan ruokataivaasta, nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan älyttömän hyvää. Tänään sekoitan kaikki jäljellejääneet sörsselit yhteen riisin kanssa ja lämmitän pannulla, varmasti maut ovat eilisestä vielä muhevoituneet.

      Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"