6.12.2014

Itsenäinen nainen

Äänestimme taas Itsenäisyyspäivän kunniaksi Päivän Presidentin perheen kesken.

Vaalitaistoon käytiin heti kun silmät avattiin. Esiintyi lahjontaa ("se, joka äänestää mua saa rivin Oreo-suklaata ja piparminttutangon!") ja vastustajien mustamaalausta ("kun isi oli presidentti oli pakko mennä jollekin idioottimaiselle retkelle, ja jos äidistä tulee, niin me joudutaan nukkumaan päiväunet ja lukemaan tuntikausia..."), ihan niin kuin oikeissankin vaaleissa.

Minä tein taktisen vedon ja nostin aamukahvipöytään paahtoleipien kylkeen unelmanpehmeän kattilallisen voista kiiltelevää, ruohosipulin pilkuttamaa munakokkelia. Ja äänestin tottakai itse itseäni.

Otan onnitteluja ja mielistelyjä vastaan koko päivän tässä osoitteessa. Valta maistuu hyvältä.

Munakokkeli = kananmuna = Mannerheim. Kyllä, tässä on aivan kirkkaanpunainen lanka Suomen itsenäistymisen aikoihin ja keskeisiin henkilöihin. Marsalkka Mannerheimhan viihtyi vuosikausia Hangossa, oli täällä kuulemma onnellisimmillaan. Ensin ystävien ja sukulaisen villoilla, myöhemmin hän omisti oman pienen saaren ja huvilan. Virallisesti "hymyilevä kenraali", kuten hänet Hangossa tunnettiin, oli kirjoilla täällä 1919-1935.

Mannerheimin huvila "Stormhälla" sijaitsi Isolla Mäntysaarella, kahvila Neljän Tuulen Tuvan vieressä. Silloin Pienen Mäntysaaren kahvila oli tosin nimeltään Café Africa ja meno railakasta kuten kieltolain luonteeseen kuului. Metelöinti ei naapurisaaren tiukkaa isäntää miellyttänyt, joten hän osti saaren ja kahvilan itselleen vuonna 1927 ja pyöritti sitä pilkuntarkasti seuraavat kuusi vuotta. Astiastot ja tarjoilijoiden essut haki taloudenhoitaja ohjeiden mukaan Ranskasta asti, pöytäliinojen ja verhojen väreiksi valittiin sininen ja valkoinen ja Mannerheim itse laski kassan päivittäin.

Takaisin munaan: Mannerheim kävi kahvilallaan aamiaisella joka aamu kello 9, vasta sen jälkeen ovet aukesivat asiakkaille. Aamupalaan kuuluvan kananmunan oli oltava mieleinen, keltuaisen juokseva. Niinpä hän viestitti saarelta toiselle lähdöstään, jolloin vesi laitettiin kiehumaan. Hän käveli ryhdikkäästi (näin kuvittelen) nelisen minuuttia pihansa poikki, vilkaisi kukkaistutuksiaan, ja marssi poukaman laitaa ylös kahvilalle. Istahti nurkkapöytäänsä, taittoi kankaisen lautasliinan syliinsä ja sai sillä sekunnilla eteensä täydellisen munan.

Mutta Mannerheim ei ollut koskaan presidentti, toisin kuin eräät.

Kyllä, tässä on myös ilmiselvä linkki Frasieriin, jolla ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa, mutta jota määrään presidentinpuolison katsomaan kanssani sohvalle sillä aikaa kun lapset siivoavat yläkertaa. Tossed salads and scrambled eggs, mercy... 

Munakokkeli ei ollut pelkästään tämän aamuisten äänien kalastelua, vaan viihdyttyämme juuri hautajaismatkalla Hotel Klaus K:ssa ilmoittivat kakarat, että Toscaninin munakokkeli oli maailman parasta. Oli pakko ottaa täpärä voitto tässäkin sarjassa.

EDIT: Ai niiiiiin, se olikin Frasier, joka ei ole ollut koskaan presidenttinä. Mannerheim oli, 1944-1946.

6 kommenttia:

 1. Hyvä toukka Carl Gustaf toimi tasavaltamme presidenttinä 1944-1946. Hiukan tarkkuutta kiitos.

  VastaaPoista
 2. Hahaha! Totta muuten! Mutta kun se tapahtui Hangon aikojen ulkopuolella niin kuka sitä nyt muistaa? Anteeksi kaikki Mannerheimin ystävät! Hyvää itsenäisyyspäivää Sakke!

  VastaaPoista
 3. Huih! Minä jo järkytyin, että mitä? Mannerheim ei ollutkaan presidenttinä!!
  Jossain lehdessä näin kuvat M:n sinivalkoisista lautasista, jotka hän oli Ranskasta tilannut. Olikohan uusiotuotantoa...?
  Samoin tv-dokkari tuli Hangon menneestä elämästä ja Carl Gustafista.
  Kukapa ei noissa puitteissa olisi onnellisimmillaan...

  Hyvää Itsenäisyyspäivää ja Kiitokset jokaiselle Suomea puolustaneelle (myös isovanhemmilleni)!!

  Nikadora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen, ihme ajatusvirhe!
   Meilläkin on Neljän Tuulen Tuvan uusia astioita, Muurlan tekemiä ja sinisellä raidalla varustettuja lautasia ja kahvimukeja. Yksinkertaisen kaunista.
   Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin Nikadora, ja minäkin kiitän isovanhempiani paljosta!

   Poista
 4. Huh, ihan säikähdimme. Mutta nyt on kaikki hyvin. Kiitos kivoista jutuista ja hyvää sunnuntaita t. Nallet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun luette, ja pahoittelut Marski-kömmähdyksestä!

   Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"