7.1.2015

Jouluaaton hartaat hetket












Matkapäiväkirja 24.12.2014, osa 2

Olimme aattoillan talolla. Vietettyämme päivän Nizzassa laukaten, kävimme vain ruokakaupassa ja asetuimme aloillemme nauttimaan "jouluvaloista", jota koko edessä avautuva maisema tarjosi.

Olimme yrittäneet miettiä jouluaaton ateriaa etukäteen. Ensin sitä, söisimmekö sen jossakin ravintolassa, ja kun sitten haastattelin alkuasukkaita heidän joulukäyttäytymisestään, päätimme mekin olla perheen kesken kotosalla. No mitä sitten syödään, onhan kyseessä yksi vuoden suurista juhla-aterioista? Kissanviikset, ajattelimme. Me syömme ihan mitä huvittaa. Turha on väkisin rakentaa joulujoulua, jos sitä on lähtenyt karkuun!

Ostimme sentään Nizzasta, Lenôtren leipomosta illan kruunuksi järisyttävän arvokkaan mutta todentotta jumalaisen jouluhalon eli Bûche de Noël-kakun. Ja ehkä hiukan suklaakonvehteja. Ja fois gras'ta. Loput haimme supermarketin valmisherkkutiskiltä; gratinoitavia sinisimpukoita, helmikanaa ja kanttarelleja riesling-kermakastikkeessa, paahdettuja pariisinperunoita, vihreää salaattia. Lähikaupan "talon samppanjaa" ruokajuomaksi ja lapsille lemonadea makusiirapilla, ranskalaisittain. 
Ostereita, ranskalaisten jouluherkkua myytiin joka paikassa röykkiöittäin, pienissä puukoreissaan jääpedeillä. Me emme kuitenkaan ruvenneet jouluaattona harjoittelemaan osterinavaamista. 

Olimme ajelleet aikaisemmin tarkistamaan Mouginsin keskiyönmessun aikataulun, mutta vaihdoimme lopulta ruuhkaisan kirkkotien suosiolla korttipeleihin ja pyjamanhousuihin. Ristiseiska, kuka kuppaa!

Rivierallakin ilta tummui nopeasti, jo viideltä oli ihan pimeää. Auringonlaskukuvien kanssa sai olla siis vikkelä. Loput illasta ja yöstä valaisivat alla sykkivä kaupunki, lyhdyt, kynttilät ja pihamaan lamppurimpsut. Ja tähdet. Mausteinen kupliva talven juhliin syntyy kuohuviinistä, mandariinimehusta ja rosmariininoksasta!

7 kommenttia:

  1. OOOOOOH! Mitä muuta osaisi sanoa? Täydellistä :)

    VastaaPoista
  2. Järjettömän upeat maisemat. Ja tuo auringonlasku. Nyt iski Stendahlin syndrooma...

    Belgian Lempi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lempi on hyvä ja ottaa yhden konjakin, ettemme vain syyllisty sydämenpysäytykseen syndoomalla!

      Poista
  3. Taidan olla ihan kipinöissäni tämmöisistä postauksista...eikö nyt tätä taloa olisi jotenkin mahdollista saada omaksi??
    Tuo iltavalaistus, vihreänä kutsuva allas...tuolit, tunnelma...arghhh!

    Jouluhalon leipaisin itsekin kerran. Esikoisen ranskanope oli jakanut oppilaille ihan reseptit joulun alla.
    Ihan hyvä tuli, ehkä vähän liian tuhti omaan makuun. Kuvassa näkyvää kuorrutusta en ole ennemmin nähnytkään. Mistä oli tehty, ja mistähän kakku muutenkin koostui...? Makupisteet? =)

    Nikadora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokraaminenhan on just ihanaa, ei tarvitse välittää huoltohommista, nauttia vaan!
      Jouluhaloista tekemiäni havaintoja: jouluhalkoja oli JOKA PUOLELLA, erilaisia, eri hintaisia. Useimmiten ne olivat kääretorttumaisia, kauniita mutta höttömäisiä. Tämä upeus oli eräänlaista suklaamoussea sellaisella krokanttimaisella ohuenohuella pohjalla, aivan taivaallista! Toooosi suklaista, silti keveää ja pilvipoutamaista. Kuorrutus oli vaahtokarkkimatto ja lumihiutaleet olivat varmaankin sokerista ja valkuaisesta, luulisin. Annan pisteitä 9,5!

      Poista
    2. Wau, taitaa olla aika vapaat kädet kuorrutuksien ja täytteiden sijaan siis. Muistaakseni tekemässäni oli täytteenä aprikoosirahkaa ym. Päälle tuli suklainen vaahto ja omana ideana lisäksi kiiwi-viipaleita.
      Kai jonkinlaisia puunkuoren jäljitelmiäkin käytetään, jouluhalko nääs. =)

      Nikadora

      Poista

"Talk to me Harry Winston, tell me all about it!"